25 Νοε 2015

Ποιους 'φοβάται' το Μέγαρο Μαξίμου

Με την επιστροφή του από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη αναμένεται ο πρωθυπουργός να καθορίσει με ποιόν τρόπο θα
γίνει ο διάλογος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.
Τα δυο βασικά σενάρια εξακολουθούν να είναι είτε η σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είτε η δημιουργία επιτροπών για την διεξοδική συζήτηση όλων των θεμάτων με πρώτη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Το γεγονός ότι και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος δεν έδειξαν «ενθουσιασμό» για την αλλαγές που έχει στα σκαριά ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να ξαναμετρά τα «κουκιά», αλλά και τους πιθανούς «ύποπτους» βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι «53+» είναι πλέον μια ανενεργή κίνηση με τις συναντήσεις στην εφημερίδα «Εποχή» να έχουν αραιώσει και αυτό είναι ένα δεδομένο που βοηθά την κυβέρνηση, καθώς γνωρίζουν πως οι περισσότεροι από τους βουλευτές που μετέχουν στην τάση δεν δρουν συντεταγμένα.

Αυτό που επίσης δεν κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να ανησυχεί είναι πως ακόμα και αν κάποιο από τα μέλη της κίνησης αποφασίσει να διαφοροποιηθεί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που παρέδωσε την έδρα του.

Ασφαλώς το πλήγμα και το κλίμα που θα προκληθεί από άλλη μια αποχώρηση αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά μπροστά στα επόμενα εμπόδια που έχει να προσπεράσει η κυβέρνηση.

Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία της κίνησης των «53+» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;

Η μεγαλύτερη ομάδα αποτελείται από τους υπουργούς, όσους έχουν αποστασιοποιηθεί από την τάση και από αυτούς που είναι πλέον κοντά στον Αλέξη Τσίπρα: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου, Θεόδωρος Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Μάκης Μπαλαούρας και Χριστόφορος Παπαδόπουλος, θεωρούνται «σίγουρα χαρτιά» και δεν απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πιο «επικίνδυνη» ομάδα αφορά τους βουλευτές των οποίων τα ονόματά συζητήθηκαν για το αν θα μετέχουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της διαφοροποίησής τους το καλοκαίρι. Η Αννέτα Καββαδία, η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χρήστος Καραγιαννίδης μέχρι σήμερα, πάντως δεν έχουν εκφράσει κάποια διαφωνία για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην ομάδα των «53+» πριν τις ευρωεκλογές του 2014 είχε υπογράψει και η βουλευτής Ελένη Σταματάκη χωρίς και η ίδια να έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση με την στάση της.

Στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος οι «53+» εκπροσωπούνται από τους Χάρη Γολέμη, Πάνο Λάμπρου, Μιχάλη Υδραίο, Μανώλη Σαρρή, ενώ στην κίνηση είχε συμμετοχή και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποστασιοποιημένα από την κίνηση, είναι ο Θεόδωρος Μιχόπουλος, που πλέον κατέχει τη θέση του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού του γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά και ο Κώστας Αθανασίου που είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας της Βουλής.

Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είναι φυσικό, έχει ήδη στραφεί προς τους βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές γνωρίζοντας πως οι πιέσεις που θα υπάρξουν από την ρύθμιση για την φορολόγηση των αγροτών θα είναι μεγάλες και ενδεχομένως σε αυτή την ομάδα να είναι μεγαλύτερος ο φόβος για να προκληθούν νέα ρήγματα.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση ετοιμάζει το Μαξίμου

Καθόλου τυχαία δεν είναι η χθεσινή επιλογή της Όλγας Γεροβασίλη να προχωρήσει σε πρωινή τηλεοπτική δήλωση προκειμένου να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της πορείας της κυβέρνησης έως τώρα.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας και κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στο NEWS 247 πως στόχος του Μαξίμου είναι να επικοινωνήσει καλύτερα από εδώ και πέρα τις δράσεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η πρώτη κατοικία εξηγώντας πως «δεν πέρασε το σωστό μήνυμα και πιο πολύ κυριάρχησε ο φόβος».

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας να βγει ακόμα πιο μπροστά πραγματοποιώντας και τηλεοπτική συνέντευξη προκειμένου να εστιάσει στα σημεία του κυβερνητικού έργου που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση.


Αντώνης Αντζολέτος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη