11 Απρ 2016

Υποψήφιο για αρχιτεκτονικό βραβείο έργο του δήμου Νέαπολης-Συκεών


Υποψήφιοι για βράβευση στην 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου
Νεάπολης-Συκεών με το έργο της κατασκευής πάρκου-χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Ακαδημίας, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στα Πεύκα.

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Βαρκελώνη. Φέτος, έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 29,30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2016, υπό τον τίτλο «Τοπία του αύριο». Στο πλαίσιο της Μπιενάλε, απονέμεται το βραβείο Rosa Barba για το οποίο μέχρι σήμερα είναι υποψήφια 119 σχέδια.

Το υποψήφιο προς βράβευση έργο είναι αυτό της διαμόρφωσης παιδικής χαράς και πάρκου-χώρου πρασίνου στα Πεύκα, στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Ακαδημίας.

Η Ευγενία Τάκα, η Ελένη Σιαμάτρα και ο Ευάγγελος Σιαπάκας, Ιωάννης Μουταφτσής, Κυριακή Γιολτσίδου, Αντώνης Φανούλης, Φίλιππος Ψικάκος, εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, κλήθηκαν να μεταμορφώσουν τμήμα ενός παλιού Κοιμητηρίου σε πάρκο και να σχεδιάσουν μια νέα παιδική χαρά σε παρακείμενο οικόπεδο. Απώτερος στόχος τους να κάνουν επιτυχημένη τη… συγκατοίκηση πολλών καθημερινών λειτουργιών, όπως το παιχνίδι, η προσευχή, η αναψυχή.

Εντός του πάρκου-χώρου πρασίνου διαμορφώνεται με κατάλληλες κλίσεις ένας διάδρομος κίνησης και μετάβασης στους χώρους άθλησης ενηλίκων, στη διάθεση των οποίων τοποθετήθηκαν όργανα εκγύμνασης. Στο τέλος της διαδρομής το κυκλικό υπόσκαφο καθιστικό «αγκαλιάζει» τον αιωνόβιο πλάτανο.

Ακριβώς απέναντι διαμορφώνεται η παιδική χαρά «Κάστρο της Περιπέτειας». Αξιοποιώντας την υψομετρική διαφορά υλοποιήθηκε μια παιδική χαρά περιπέτειας, εντός τεσσάρων κυκλικών επιπέδων δράσης, που συνδέονται με τρεις διαδρόμους κίνησης κατάλληλων κλίσεων. Παρτέρια πρασίνου με τις ανάλογες φυτεύσεις δένδρων για τη σκίαση της παιδικής χαράς ολοκληρώνουν τη σύνθεση και συμπληρώνουν το φυσικό ανάγλυφο.





 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη