30 Μαΐ 2016

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Εντός της εβδομάδας λαμβάνει ο πρωθυπουργός τις οριστικές αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό, με επικρατέστερο χρόνο μετά τη ΔΕΘ. Συγκροτείται Επιτροπή Διεύρυνσης. Περιοδείες των κορυφαίων υπουργών το Σαββατοκύριακο.
Τις οριστικές του αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής του ανασχηματισμού αναμένεται να λάβει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, καθώς η διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθεται οριστικά- σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr- για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου περιελάμβανε έως τώρα την διεξαγωγή του Συνεδρίου στα μέσα Ιουλίου, προκειμένου να λυθούν τα χέρια του πρωθυπουργού από την ανάγκη τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών και την πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμού αρχές φθινοπώρου, πιθανότατα πριν από τη ΔΕΘ, που θα σηματοδοτούσε και τη διεύρυνση, με τον ορισμό σε υπουργικούς θώκους ακόμα και προσώπων που θα προέρχονται από το συντηρητικό χώρο.

Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, συγκρότησε και την «τρόικα» του Μαξίμου, υπό τον στενό του συνεργάτη, Δημήτρη Τζανακόπουλο που θα «βαθμολογούσε» τους υπουργούς πάνω σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα, έως, δηλαδή, τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, μετά την απόφαση για διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο -η οποία τυπικά θα επιβεβαιωθεί σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, αύριο ή την Τετάρτη- το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού πριν από το Συνέδριο, ώστε ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου, ο πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής του ανασχηματισμού είναι ο χρόνος μετά τη ΔΕΘ, χωρίς, όμως, να υπάρξει ακόμα οριστική απόφαση.

Επιτροπή Διεύρυνσης

Η Πολιτική Γραμματεία που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο (πιθανότερος χρόνος 23-25 Σεπτεμβρίου) θα προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπής Διεύρυνσης, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια ο κομματικός μηχανισμός να αντιστοιχηθεί με την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, προκειμένου να εγκρίνει το κείμενο Θέσεων και να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Περιοδείες το Σαββατοκύριακο

Σε μια εμφανή προσπάθεια αντιμετώπισης του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται μετά τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα δυσμενή για το κυβερνών κόμμα γκάλοπ, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει περιοδείες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή και κορυφαίων υπουργών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι περιοδείες θα ξεκινήσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν και τα επόμενα δυο, σε κάποιο εκ των οποίων θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αρχές φθινοπώρου εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση

Ειλημμένη είναι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τις 270 έδρες να δίδονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, κατάτμηση των τεσσάρων μεγάλων εκλογικών περιφερειών, παραμονή του ορίου του 3% και πιθανόν και υιοθέτηση ψήφου στα 17.

Οι σχετικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως τουλάχιστον σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

 http://www.euro2day.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη