5 Μαΐ 2016

Τελειώνει τον Νταβούτογλου

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φέρεται
να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το πόστο του με έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να ανοίξει κάποια από τα χαρτιά του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου μετά την χθεσινή έκτακτη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο. Η συνάντηση διήρκησε 1 ώρα και 40 λεπτά και δεν υπήρξαν δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά και τα διεθνή ΜΜΕ από το ΑΚΡ, το κυβερνών κόμμα οδεύει σε έκτακτο συνέδριο, κατά το οποίο ο Νταβούτογλου δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος.

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με τον Τούρκο πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν προωθεί την αλλαγή του μοντέλου εξουσίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.

Οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση προς όφελος του ΑΚΡ. «Εάν ήταν απαραίτητο θα αρνιόμουν οποιαδήποτε θέση που πολλοί πιστεύουν ότι ένας θνητός δεν θα μπορούσε να αφήσει», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι φήμες για την παραίτηση του οργιάζουν από τις 29 Απριλίου όταν το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΑΚΡ αποφάσισε να του αφαιρέσει την εξουσία να διορίζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη