30 Ιουν 2016

Σοκ για 8.000 ωρομίσθιους των δημόσιων ΙΕΚ - Είναι απλήρωτοι έξι μήνες!

Σε απόγνωση βρίσκονται 8.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των 134 Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, καθώς δεν έχουν πάρει ούτε ένα
ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες.

Αν και σήμερα ολοκληρώνεται το εαρινό εξάμηνο, το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν τους έχει καταβάλει την αμοιβή τους για το διάστημα αυτό, αλλά τους οφείλει χρήματα και από το προηγούμενο εξάμηνο (χειμερινό) και ειδικότερα τους μισθούς που αντιστοιχούν από 1/1/2016 έως 16/3/2016. Στην πραγματικότητα τους οφείλονται περισσότεροι από έξι μισθοί, καθώς μπορεί τα εξάμηνα να μειώθηκαν ημερολογιακά λόγω των παλινωδιών, όπως καταγγέλλουν, του υπουργείου Παιδείας με το πρόγραμμα, όμως οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι κάλυψαν τις ώρες, κάνοντας ακόμη και επτάωρα μαθήματα καθημερινά αντί για δίωρα ή τρίωρα που θα δίδασκαν αν το εξάμηνο κυλούσε ομαλά.

«Τα έχουν κάνει "θάλασσα" στο υπουργείο Παιδείας. Για παράδειγμα ο νόμος λέει ότι το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει 1 Οκτωβρίου, αλλά άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 2015. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμπυκνωθούν οι ώρες εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης, ενώ παράγωγο του γεγονότος είναι η καθυστέρηση των όλων διαδικασιών αποπληρωμής των δεδουλευμένων, καθώς και ότι μας φέρνουν τις συμβάσεις προς υπογραφή την τελευταία εβδομάδα του εξαμήνου» δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΔΙΕΚ Παναγιώτης Βουγλάνης και προσθέτει: «Ένα μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μου δεν έχει άλλη δουλειά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Είμαστε απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου και παρά το γεγονός ότι η σύμβασή μας ορίζει ότι πρέπει να πληρωνόμαστε μόλις λήξει το εξάμηνο. Η αλήθεια είναι πως και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, δηλαδή πληρωνόμασταν είκοσι ημέρες ή το πολύ ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης. Δεν περιμέναμε όμως ότι με την Πρώτη Φορά Αριστερά θα μέναμε και για πρώτη φορά απλήρωτοι έξι μήνες. Για την ακρίβεια αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει, καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και στο προηγούμενο εξάμηνο, στο οποίο πληρωθήκαμε μετά από έξι μήνες».

Το Σωματείο Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΙΕΚ έστειλε δύο επιστολές στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας πολιτική παρέμβαση. Στη δεύτερη επιστολή, στις 30 Μαΐου, το Σωματείο Εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι υπάρχει έγκριση του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ύψους 14.315.990 ευρώ αλλά δεν εκτελείται. Παρακαλεί τον Πρωθυπουργό «για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου οι συνάδελφοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους και να δυνηθούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις τους», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς δεν έχουμε καμία επικοινωνία μαζί σας ή με το γραφείο σας μέχρι σήμερα».

Το Σωματείο Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΙΕΚ έστειλε παρόμοια επιστολή και στον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, ενώ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη