30 Ιουν 2016

Πώς θα αποφευχθεί η σίγουρη ενεργοποίηση του «κόφτη»;

Μαύρη τρύπα 880 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του δημοσίου μόνο από δυο κατηγορίες εσόδων, τα πετρελαιοειδή και την ακίνητη περιουσία, διαφαίνεται αναγωγικά για το 2016 και αυτό οδηγεί στην αυτόματη ενεργοποίηση του περιβόητου «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κάνει τη δουλειά της. 

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 τα έσοδα από τον φόρο στα πετρελαιοειδή παρουσιάζουν υστέρηση 18% έναντι του στόχου καθώς εισπράχθηκαν 587 εκ. ευρώ έναντι 716 εκ. που ήταν προσδοκόμενα, ενώ τα έσοδα από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι μειωμένα κατά 6% έναντι του στόχου καθώς εισπράχθηκαν 961 εκ. έναντι 1,022 δις. 

Με Ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού επικαλούμενοι στοιχεία από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (Γ.Λ.Κ. και Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ζητούν να πληροφορηθούν με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα κενά στα έσοδα, όταν με τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία αναμένεται δραματική μείωση των εισοδημάτων, άρα και της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Παράλληλα, ρωτούν ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ποια θα είναι η εξέλιξη των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες τα επόμενα έτη, ποιο είναι το κόστος των δαπανών που εξαιρούνται από τον «κόφτη» και ποια μέτρα αντι-προτείνονται από την κυβέρνηση στο σκέλος των δαπανών.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη