8 Ιουλ 2016

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της δημοσιοποίησης των στοιχείων μεγάλων οφειλετών. Κι αυτό διότι με μια πρώτη
ανάγνωση προκύπτει ότι περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ονόματα που είχαν δημοσιοποιηθεί και το 2012, δηλαδή οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι δεν πρόκειται να αποπληρώσουν ποτέ τις οφειλές τους, επειδή δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία (όσον αφορά τις επιχειρήσεις), αλλά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποπληρώσουν.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις με τα δύο πρώτα ονόματα στη λίστα των νομικών προσώπων, όπως αυτή της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής (η οποία δεν λειτουργεί πλέον) και που εμφανίζεται να χρωστάει 8,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των προστίμων που της επιβλήθηκαν για τη συμμετοχή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, καθώς και πρώην δημόσιες επιχειρήσεις όπως η «Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία είναι σε εκκαθάριση από το 2014. Επίσης, στη λίστα με τις 7.738 επιχειρήσεις που οφείλουν στο κράτος εμφανίζονται οι πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΑΒ.
Στη λίστα περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός εταιρειών που είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση ή δεν λειτουργούν πλέον όπως: Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Εγνατία Ασφαλιστική, Νεοχημική, Alapis, Πρίνσες Αερογραμμές, Αττικάτ, Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, Εξπρές Σέρβις Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία, Karouzos Real Estate, Λάκης Γαβαλάς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, Γλου Ανώνυμη Εταιρεία, Χαλυβδόφυλλα, Artisti Italiani, Ελεύθερη Τηλεόραση, Ασπίς Πρόνοια, Sprider Stores, Μετρόπολις Ανώνυμη Εμπορική κ.ά. μέχρι και εταιρείες όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή (με συνολική οφειλή 20.801.220,74 ευρώ) και το Μινιόν (με συνολική οφειλή 23.268.839,71 ευρώ)!
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα φυσικά πρόσωπα, όπου προκύπτει ότι η μεγαλύτερη οφειλή φυσικού προσώπου ανέρχεται σε 561,6 εκατ. ευρώ που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται το 1,26 δισ. ευρώ και αφορά φορολογούμενο με το όνομα Πέτρος Νικολ. Κασιμάτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για απάτη με πλαστά τιμολόγια στην Θεσσαλονίκη.
Αμφίβολα είναι σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα του μέτρου της δημοσιοποίησης με δεδομένο ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο οι οποίες προσεγγίζουν τα 88 δισ. ευρώ, εισπράξιμες θεωρούνται μόλις το 15% καθώς οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους (λουκέτα, πτωχεύσεις κ.ά). Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία η ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ εμφανίζει μεγάλα προβλήματα.
Ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΔΕ σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των 13.730 μεγαλοοφειλετών αναφέρει: «Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr τα 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν – με δικαστική απόφαση – έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.
Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη