24 Οκτ 2016

Τα "μπλοκάκια" αντεπιτίθενται - Χιλιάδες ελευθ. επαγγελματίες πάνε στα δικαστήρια

Χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» αναμένεται ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς από την
1η Ιανουαρίου του 2017 ανατρέπονται οι όροι ασφάλισης αλλά και συνταξιοδότησης του.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», οι αλλαγές αφορούν 200.000 επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, χρηματιστές, γιατρούς, τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με επιχειρήσεις, πωλητές και εμπορικούς αντιπροσώπους.
Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, όσοι «μπλοκάκηδες» έχουν εισόδημα από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί. Το υπόλοιπο κόστος, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, θα πρέπει να το αναλάβει ο εργοδότης, όμως οι νομικοί και οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης είναι άκρως επιφυλακτικοί , υποστηρίζοντας ότι το κόστος θα μετακυλισθεί στον εργαζόμενο με άριστη συνέπεια τη μείωση των καθαρών αποδοχών του. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι ενδέχεται να κινηθούν με μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια κατά των εργοδοτών που δεν προτίθενται να επιβαρυνθούν περαιτέρω.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο, υπάρχουν φόβοι ότι οι νέες ρυθμίσεις θα κλονίσουν τις σημερινές ισορροπίες στις σχέσεις των δύο πλευρών με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να καταλήξουν σε δικαστικές διεκδικήσεις που θα αφορούν τη φύση της σχέσης και τον τρόπο που αυτή λειτουργούσε στο παρελθόν.
Τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα για όσους έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από τρεις εργοδότες και πάνω, καθώς θα λογίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα καταβάλουν εισφορές με βάση το εισόδημα τους- 20% για τη σύνταξη και 6,95% για υγεία- ενώ σήμερα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.




spirospero.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη