5 Δεκ 2016

Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο στόχαστρο άλλη μια εταιρεία

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγινε στόχος έντονων επικρίσεων από τον Μπέρνι Σάντερς χθες, με αφορμή
μια τοποθέτησή του για άλλη μια αμερικανική εταιρεία η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει θέσεις εργασίας από την Ιντιάνα στο Μεξικό.
«Η Rexnord από την Ιντιάνα μετακινείται στο Μεξικό και με κακοήθεια απολύει και τους 300 εργαζομένους της. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα μας. Όχι πια!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Η εταιρεία Ρέξνορντ, με έδρα το Μιλγουόκι, γνωστοποίησε τον Οκτώβριο ότι θα μεταφέρει ένα εργοστάσιο και 300 θέσεις εργασίας από την Ιντιανάπολη στο Μεξικό, όπως είχαν δηλώσει εργαζόμενοί της στην εφημερίδα Indianapolis Star. Στελέχη της Ρέξνορντ δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την ανάρτηση του Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι εταιρείες που μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές.
Ο Τραμπ, ο οποίος υποσχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να εμποδίσει τη βιομηχανία να μεταφέρει θέσεις εργασίας εκτός των ΗΠΑ, προσπάθησε να πιστωθεί μια συμφωνία με βάση την οποία η Πολιτεία της Ιντιάνας θα προσφέρει στην United Technologies Corp φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να κρατήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας της (θυγατρικής της) Carrier στην Ιντιανάπολη και να μην τις μεταφέρει στο Μεξικό.
Όμως η συμφωνία δεν ήταν μια ξεκάθαρη νίκη για τον Τραμπ, αφού η κατασκευάστρια κλιματιστικών θα μεταφέρει μολαταύτα περίπου 1.300 θέσεις εργασίας νότια των συνόρων.
Η συμφωνία εξάλλου δεν εμποδίζει άλλους εργοδότες να μεταφέρουν εγκαταστάσεις και δέχθηκε πυρά τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους, που τη χαρακτήρισαν εμπλοκή σε έναν εταιρικό πόλεμο ή μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο Μπέρνι Σάντερς, που έχασε από την Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέκρινε συνεχώς την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δικής του εκστρατείας. Σύμφωνα με τον Σάντερς, η συμφωνία του Τραμπ για τις θέσεις εργασίας της Κάριερ δημιουργεί ένα «πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» καθώς χρησιμοποιούνται χρήματα φορολογουμένων για να επιδοτηθούν εταιρείες οι οποίες έχουν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να διατηρήσουν «παρακαλετά» θέσεις εργασίας στη χώρα.
Χθες ο Σάντερς προκάλεσε τον Τραμπ με αφορμή το σχόλιό του για τη Ρέξνορντ.
«Τι θα κάνεις, Ντόναλντ Τραμπ; Θα πάρεις θέση υπέρ του εργαζόμενου λαού ή θα προσφέρεις στην εταιρεία μια μεγάλη φοροαπαλλαγή;», έγραψε ο Σάντερς, απαντώντας στο μήνυμα του εκλεγμένου προέδρου στο Twitter.
Ο Σάντερς τάσσεται υπέρ της εφαρμογής σκληρότερης πολιτικής έναντι των εταιρειών που προχωρούν σε εξωτερικές αναθέσεις ή μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ απείλησε πως η κυβέρνησή του θα επιβάλει δασμούς ύψους 35% στις εισαγωγές αγαθών που παράγονται από αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό. Είχε καταγγείλει δημόσια την Carrier διότι σχεδίαζε να μεταφέρει την παραγωγή της στο Μεξικό, αγρεύοντας ψήφους βιομηχανικών εργατών σε μεσοδυτικές Πολιτείες, όπως στην Ιντιάνα, ο κυβερνήτης της οποίας, ο Μάικ Πενς, είναι πλέον ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μέτρα θα έπρεπε να λάβουν οι ομοσπονδιακές αρχές πριν ο Τραμπ μπορέσει να υλοποιήσει την απειλή του να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον εταιρειών που μετακινούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.


 newsbeast.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη