6 Ιαν 2017

Έσπασαν τη σιωπή τους οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο: «Η Αθήνα φταίει που…». Εμφύλιος

Ποιο το ξέσπασμα των εργαζομένων στον Μαρινόπουλο;
Μέρα με τη μέρα κορυφώνεται η αγωνία για την πορεία υλοποίησης του deal για τη διάσωση της εταιρίας Μαρινόπουλος στο φόντο καταγγελιών του Σωματείου για κομματικές μεθοδεύσεις.

Ήδη οι μέρες μετρούν αντίστροφα καθώς, όπως ανέφερε χτες ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA» «τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν τελειώσει» κι έτσι καταγράφεται καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους «όλα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, εξαρτώνται από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου».

Σημειώνεται ότι για να κρατηθεί στη ζωή το όλο εγχείρημα θα πρέπει η απόφαση να δημοσιευθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (σε χρόνο δηλαδή ρεκόρ καθώς στις 6 Δεκέμβρη δόθηκε σε εισηγητή και λογικά απαιτείται με ένα δίμηνο).

Άρα θα πρέπει όλα να γίνουν τόσο γρήγορα ώστε να καλυφθεί η αρχική καθυστέρηση των 45 ημερών στην ανάθεση. Όμως τα δύσκολα έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση.

Στις 30 Ιανουαρίου λήγει η τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, ενώ την 14η Φεβρουαρίου, έχει με το σχετικό MoU θέσει ο επενδυτής, δηλαδή, η αλυσίδα Σκλαβενίτης ως απώτατο όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί η όλη διαδικασία διάσωσης καθώς η όποια χρονοτριβή κοστίζει και στον ίδιον.

Σημειώνεται πως στο MoU που είχε υπογράψει ο στρατηγικός επενδυτής, ήτοι η αλυσίδα Σκλαβενίτης, οι Τράπεζες και η πλευρά Μαρινόπουλος, μια από τις ουσιώδεις αρνητικές μεταβολές της συμφωνίας, ήταν να μην έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης, μέχρι την 14η Φεβρουαρίου του 2017.



Στο φόντο αυτό το Δ.Σ του σωματείου αφήνει αιχμές για μεθοδεύσεις με συγκεκριμένη κομματική προέλευση.

«Η Διοίκηση του Σωματείου μας θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς, και αν μη τι άλλο τον θεωρεί προκλητικό και επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που διακυβεύονται τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να στήνεται στην πλάτη τους ολόκληρο επικοινωνιακό παιγνίδι και να προσπαθούν να γείρουν την πλάστιγγα ανάλογα με το ποια μεγάλα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά ο καθένας. Όλοι είδαμε ποιους πραγματικά εξυπηρετεί και ποιούς όχι αυτή η εκκρεμότητα!!!».

Φωτογραφίζει δε και κινήσεις άλλων εργαζομένων, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, που επιλέγοντας μια σκληρή γραμμή ουσιαστικά προσφέρουν αρνητική υπηρεσία.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες κατευθυνόμενες σειρήνες και τα προβοκατόρικα παπαγαλάκια, με όποια ενδυμασία κάθε φορά αυτά παρουσιάζονται και ενωμένοι, συσπειρωμένοι και αγωνιστικά προσανατολισμένοι γύρω από το πανελλαδικό Σωματείο τους, μοναδικό άλλωστε εκφραστή των συμφερόντων τους όπως οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες το έχουν αναδείξει, να συνεχίσουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο» αναφέρει το Σωματείο και τονίζει καρφώνοντας τις φωνές που, σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και ζητούν άμεσα να αρχίσουν απεργίες:

«Θλιβερό παράδειγμα τα πρόθυμα παπαγαλάκια που παρουσιάστηκαν στα δικαστήρια με συνδικαλιστικό μανδύα (15 «κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων» μαζί με το συνδικαλιστικό μόρφωμα στο Μαρινόπουλο της Θεσς/κης, όλα με κεντρική κομματική καθοδήγηση), εκπροσωπώντας πιστά τα όποια αφεντικά τους, έκαναν, Άκουσον! Άκουσον! κύρια παρέμβαση κατά της εξυγίανσης, με πλήρη επίγνωση ότι με την πράξη τους αυτή οδηγούν ακαριαία στην ανεργία 11.000 εργαζόμενους και ξέροντας ότι η επίδραση αυτής της παρέμβασης θα συνέβαλε και στη σημερινή καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης και την καταβολή της μισθοδοσίας. Είναι αυτοί που έρχονται σήμερα με απύθμενο θράσος, σαν Πόντιοι Πιλάτοι, να ξιφουλκήσουν με άσφαιρα πυρά ότι δήθεν νοιάζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα αγωνιστούν με κινητοποιήσεις γι’ αυτούς.




fimes.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη