27 Φεβ 2017

Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με επαναδιατύπωση του αιτήµατος για πρόωρες εκλογές, σταδιακή προβολή των προγραµµατικών της θέσεων και νέο
κύκλο περιοδειών απαντά η Ν.∆. στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωµατική αντιπολίτευση εκφράζουν την άποψη πως οι εξελίξεις στο Eurogroup της ∆ευτέρας συνιστούν την απόλυτη δικαίωση του αιτήµατος για πολιτική αλλαγή που είχε διατυπώσει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άνοιξη του 2016. Με τον τρόπο αυτόν απαντούν στο ερώτηµα που τίθεται πλέον εντός κι εκτός κόµµατος, για το αν δηλαδή το χαρτί των πρόωρων εκλογών έχει ακυρωθεί -µέχρι νεωτέρας τουλάχιστονστην πράξη. «Αν η χώρα είχε µια πιο υπεύθυνη κυβέρνηση, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει εδώ και µήνες και δεν θα χρειαζόταν ο πρωθυπουργός να πάρει πίσω άλλη µία ψευδεπίγραφη υπόσχεσή του έναντι του ελληνικού λαού, όπως συνέβη µε την αποδοχή της λήψης προληπτικών µέτρων», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Πειραιώς.

∆ίνοντας µάλιστα το στίγµα της τακτικής που θα ακολουθήσει η αξιωµατική αντιπολίτευση από εδώ και πέρα, επισηµαίνουν πως «η ρητορική για την ανάγκη άµεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυµηγορία, ώστε να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από αυτή την επικίνδυνη παρέα που κυβερνά, όχι µόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα κλιµακωθεί». Εξάλλου, υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες υπενθυµίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆. κάθε άλλο παρά είχαν συνδέσει αποκλειστικά την εκλογική επιχειρηµατολογία που είχαν υιοθετήσει όλο αυτό τον καιρό µε το κλείσιµο ή µη της αξιολόγησης. «Λέγαµε ότι ανεξαρτήτως της κατάληξης αυτού του µετώπου, όπου η πραγµατική εικόνα είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που παρουσιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα, η οικονοµία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η κυβερνητική τακτική µάς οδηγούσε και µας οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια σε τέταρτο Μνηµόνιο, χειρότερο και από το τρίτο. Τα προληπτικά µέτρα είναι µια γεύση τού τι µας περιµένει», τονίζουν οι εν λόγω κύκλοι και συµπληρώνουν: «Επιπλέον, όλο αυτό το διάστηµα δεν φωνάζαµε µόνο για την καταστροφική πολιτική τους στο οικονoµικό πεδίο, αλλά και για την τραγική κατάσταση που έχουν προκαλέσει στους τοµείς της ασφάλειας, του Προσφυγικού, της Υγείας, της Παιδείας και γενικότερα της καθηµερινότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆., όχι µόνο στο οικονοµικό κοµµάτι, αλλά στο σύνολό του. Ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, που συντονίζει το έργο της σκιώδους κυβέρνησης της Ν.∆., είχε ζητήσει πριν ακόµη από την είσοδο του 2017 από 10 τοµεάρχες του κόµµατος (το πεδίο αρµοδιότητας των οποίων έχει να κάνει κατά βάση τόσο µε την οικονοµία όσο και µε την καθηµερινότητα των πολιτών) να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντοµότερα στην υποβολή των προγραµµατικών τους προτάσεων, οι οποίες, αφού έτυχαν επεξεργασίας από τον αρµόδιο αντιπρόεδρο, Κωστή Χατζηδάκη, και την οµάδα της Γραµµατείας Προγράµµατος υπό τον Γιώργο Στεργίου, βρίσκονται ήδη στο γραφείο του επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για την τελική έγκριση. «Η σχετική ζύµωση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Θα µπορούσαµε να είµαστε έτοιµοι από τον Ιανουάριο, αλλά το ΟΚ του προέδρου πήρε αναβολή λόγω των εξελίξεων. Πλέον είµαστε στην τελική ευθεία», λένε στελέχη της Γραµµατείας Προγράµµατος. 

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», µέσα στον επόµενο κιόλας µήνα η Πειραιώς προγραµµατίζει να «λανσάρει» την πρώτη (επί εποχής Μητσοτάκη) ολοκληρωµένη καµπάνια αναφορικά µε την προβολή των προγραµµατικών της θέσεων. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το συγκεκριµένο εγχείρηµα θα «τρέξει» κυρίως µέσω ∆ιαδικτύου (social media και sites) και θα δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήµατα που απασχολούν τους πολίτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών οµάδων. Ωστόσο, στους τοµείς που θα κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν και... παραδοσιακές µέθοδοι ενηµέρωσης, µε συνεντεύξεις Τύπου είτε του κ. Μητσοτάκη είτε του αρµόδιου τοµεάρχη, καθώς και µε τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων. Μάλιστα, κάποιες από αυτές αναµένεται να πραγµατοποιηθούν και εκτός Αθηνών. «Εδώ που έχουµε φθάσει, πρέπει να καταδεικνύουµε σε κάθε ευκαιρία ότι διαθέτουµε ρεαλιστικό πρόγραµµα για την ένταξη της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς και απαντήσεις σχετικά µε την πολιτική, θεσµική και κοινωνική κρίση που βιώνουµε µαζί µε την οικονοµική», διαµηνύουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της Ν.∆., δίνοντας το στίγµα των προθέσεων της Πειραιώς.

Συντονιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα έχουν ο εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και επικεφαλής της «γαλάζιας» επικοινωνίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

 Τα ζητήµατα που θα αναδειχθούν σε πρώτη φάση είναι:

1. Ασφάλεια. Κεντρικό σύνθηµα στην ενότητα αυτή θα είναι «Μηδενική ανοχή στην ανοµία», µε στόχο να καταργηθούν τα άβατα. Ως εκ τούτου, καταρτίζεται πλάνο ολικής επαναφοράς και αναδιοργάνωσης των οµάδων ∆ΙΑΣ και ∆ΕΛΤΑ και επανακαθιέρωσης των πεζών περιπολιών.

2. Ενέργεια. Βασικό µέληµα στο µέτωπο αυτό θα είναι η «διάσωση της ∆ΕΗ», όπως σηµειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Πειραιώς, µέσω της υλοποίησης συγκεκριµένου πλάνου, που βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Επιπλέον, κεντρικός άξονας θα είναι και οι θεσµικές πρωτοβουλίες περί απελευθέρωσης της αγοράς.

3. ∆ηµόσια ∆ιοίκηση. Βασικά συστατικά στοιχεία στην εν λόγω ενότητα θα είναι η αναδιάρθρωση υπουργείων και Γραµµατειών, µέσω ενός γενναίου σχεδίου συγχωνεύσεων, η αξιολόγηση δοµών, που ταυτίζεται µε την εξάλειψη των δυσλειτουργιών και τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών, καθώς και ο περιορισµός της εµπλοκής του κρατικού παράγοντα στον ιδιωτικό τοµέα. Η έννοια που θα περιβάλλει συνολικά τις σκέψεις και τις προθέσεις της Ν.∆. για τη µετεξέλιξη του ∆ηµοσίου θα είναι το «επιτελικό κράτος». Τονίζεται, δε, πως σε καµία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις δηµοσίων υπαλλήλων.
4. Υγεία. Στον κρίσιµο αυτόν τοµέα θα δοθεί βάρος στις δηµόσιες υπηρεσίες, µε σύγχρονες καµπάνιες, που θα επικεντρώνονται στην πρόληψη (π.χ. καταπολέµηση της παχυσαρκίας και του καπνίσµατος). Επίσης, προωθείται η συνέχεια του σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της θητείας του στο αρµόδιο υπουργείο για τον «οικογενειακό γιατρό». 5. ∆ικαιοσύνη. Πυλώνας των προγραµµατικών θέσεων της Ν.∆. στο νευραλγικό αυτό κοµµάτι θα είναι οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στη µείωση του χρόνου απονοµής δικαιοσύνης (π.χ. µε επιµήκυνση του ωραρίου εκδίκασης υποθέσεων). Ταυτόχρονα, καθιερώνεται η σύσταση ειδικού τµήµατος για υποθέσεις επιχειρηµατικότητας, προκειµένου να δροµολογείται η όσο το δυνατόν συντοµότερη επίλυσή τους, µε στόχο να σταλεί προς το εξωτερικό µήνυµα περί δηµιουργίας φιλικού κλίµατος για επενδύσεις.






.parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη