9 Μαΐ 2017

Μητσοτάκης: Θαύμα ανικανότητας το τέταρτο Μνημόνιο του Τσίπρα

Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σκοτώνει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας τονίζει, σε συνέντευξή του
στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτηρίζει ακόμα, «θαύμα ανικανότητας» το αποτέλεσμα της συμφωνίας της τελευταίας αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δέχθηκε «ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση».

«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας του κ. Τσίπρα στην τελευταία αξιολόγηση είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά. Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε δημοσιονομικά μέτρα για δύο έτη, το 2019 και το 2020, μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος. Και μάλιστα, χωρίς να πάρει η Ελλάδα χρήματα. Έχουμε δεχθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση. Είναι πράγματι ένα θαύμα ανικανότητας» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του.

Στην ερώτηση εάν τα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν κάποια λογική, αλλά και εάν δεν αποτελεί διεθνούς επιπέδου σκάνδαλο το γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν τόσα πολλά από μια χώρα, που ήδη έχει μειώσει το χρέος της κατά 15% του Α.Ε.Π. και παράλληλα το Α.Ε.Π. έχει καταρρεύσει κατά 29%, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη μοντέρνα ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα, πλέον, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σκοτώνει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν έχουμε μέχρι τώρα αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ώστε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πραγματικά θέλουμε να πάμε μπροστά. Είναι ένας διαρκής αγώνας αξιοπιστίας. Και από τις δύο πλευρές. Διότι και οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος ζητούν περισσότερη λιτότητα από όση είναι αναγκαία».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε μια λαϊκίστικη κυβέρνηση και πλήρωσε ένα πολύ ακριβό τίμημα» υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι «οι λαϊκιστές, είτε προέρχονται από την Αριστερά είτε από τη Δεξιά, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Προτείνουν εξαιρετικά απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Πάντοτε ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο. Επιχειρούν επίκληση στο συναίσθημα και όχι στη λογική. Είναι από τη φύση τους ευρωσκεπτικιστές. Και πάντα τείνουν να είναι εσωστρεφείς και καθόλου εξωστρεφείς. Και συνήθως, δεν έχουν ιδέα τι θα κάνουν όταν πάρουν την εξουσία. Δεν έχουν σχέδιο και εμπειρία διακυβέρνησης».

Τέλος, εκφράζει την πεποίθησή του ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες στην Ελλάδα και οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια και όχι απλά εύκολες λύσεις. «Εάν δεν ίσχυε αυτό δεν θα είχα εκλεγεί» εκτιμά ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε ένα πιο ευέλικτο κράτος για λιγότερους φόρους. Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Και σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που στηρίζει τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα».





(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη