10 Μαΐ 2017

Η σύνταξη που τρομάζει και γερνάει τους εκπαιδευτικούς

Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το νέο ασφαλιστικό είναι ότι μετά την 1.1.2022 δεν θα ισχύουν οι μεταβατικές
διατάξεις για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτούνται πλέον σε ηλικία 67 ετών ή με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια ηλικίας, φοβούμενοι την τύχη των συντάξεών τους αποφεύγουν να κάνουν αίτηση παραίτησης.
Με την τάση που έχει ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους!
Ηδη, τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Νεκτάριος Κορδής, αποδεικνύουν ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό στην εκπαίδευση είναι γερασμένο, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 48,8 έτη, ενώ το συνολικό νούμερο μαζί με τους αναπληρωτές είναι 48 έτη.
Η μέση τιμή της ηλικίας όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών είναι τα 48,8 έτη.
Η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ02 (Φιλόλογοι) είναι τα 47,7 έτη.
Η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ03 (Μαθηματικοί) είναι τα 52 έτη.

Η μέση τιμή της ηλικίας των μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ04 (Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι κ.λπ.) είναι τα 51,2 έτη.
Η «λύση» Κυριάκου
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας μοιάζει αρκετά γερασμένο ηλικιακά.
Η απουσία μόνιμων διορισμών την τελευταία επταετία έχει επιτείνει έντονα το πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει στον ΣΚΑΪ ότι «το πρόβλημα στην εκπαίδευση δεν είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών άλλα η οργάνωση»!
Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικά - Νηπιαγωγεία) όπου εδώ στους μόνιμους εκπαιδευτικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45,6 έτη και στους αναπληρωτές τα 43,4 έτη.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μοιάζει κάπως ισορροπημένο ηλικιακά καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός δασκάλων και νηπιαγωγών σε ηλικίες που κινούνται κάτω των 35 ετών.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ -«Education at glance 2015»- η οποία περιγράφει την ελληνική εκπαίδευση ως μία από τις πιο γερασμένες, με δεδομένο ότι συγκαταλέγεται στις χώρες με τους μεγαλύτερους σε ηλικία καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Στην έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, αναφέρεται ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι «γερασμένοι», ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του 30% στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Χρήστος Κάτσικας





.alfavita.g
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη