16 Μαΐ 2017

Έλενα Ράπτη: «Ξεκινάω μαθήματα στα hot spots»

Συναντήσαμε την Ελενα Ράπτη στην Αθήνα την ημέρα των γενεθλίων της.
Η όμορφη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης μάς μίλησε για τη δράση της σχετικά με την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, για τις καμπάνιες που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», «ώστε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά», όπως λέει. Η ίδια χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως έναν πολιτικό με ήθος και τον Αλ. Τσίπρα ως εκείνον που δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες.

Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε και στα προσωπικά της, δηλώνοντας με νόημα ότι «κάθε γυναίκα μπορεί να πολλαπλασιάσει την ευτυχία της δίπλα σε έναν άνδρα»

Κυρία Ράπτη, βρισκόμαστε σήμερα με αφορμή την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων ως εμπειρογνώμονα σε ένα κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μεγάλη διάκριση και τιμή για έναν βουλευτή να αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα αυτό.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα: «Ασφάλεια στον αθλητισμό Τερματισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των παιδιών στον αθλητισμό», που στοχεύει στην αύξηση της δέσμευσης κυβερνητικών και μη κυβερνητικών αθλητικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών στους χώρους αθλητισμού μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης πολιτικών προστασίας των παιδιών, αλλά και πρόληψης της εμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και με αναβαθμισμένο πλέον ρόλο, με τη νέα μου ιδιότητα, του εμπειρογνώμονα (expert), συμμετείχα πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο «Ασφάλεια στον αθλητισμό (Pro Safe Sport+)», που συνδιοργανώθηκε από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης (EPAS) και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πραγματικά, είναι τιμητική η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να με αξιοποιήσει στη συγκεκριμένη θέση, όπου εκπροσωπώ τη χώρα μου. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς και εντατικής δράσης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, νιώθω δικαιωμένη τόσο για τη μεγάλη απήχηση της καμπάνιας όσο και για την αναγνώριση του έργου μου ως συντονίστριας της καμπάνιας «Ενα στα Πέντε» στην Ελλάδα. Η νέα μου ιδιό τητα αφενός ενισχύει τη δυναμική της ελληνικής καμπάνιας «Ενα στα Πέντε» και αφετέρου διευρύνει την εθνική εκπροσώπηση στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο την προστασία των παιδιών.

Περιοδεύετε σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας τρεις με τέσσερις εκδηλώσεις κάθε εβδομάδα. Η προσφορά σας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και πραγματικά είστε αξιέπαινη για αυτό. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί;

Είναι τόσο μεγάλο τo ενδιαφέρον των πολιτών, που λαμβάνουμε καθημερινά προσκλήσεις από όλη την Ελλάδα (από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς), και θεωρώ χρέος μου να φτάσει η ενημέρωση παντού, ώστε κάθε παιδί να γνωρίσει πώς μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε 73 δήμους σε όλη την επικράτεια. Συνεργαστήκαμε με επιτυχία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον ΣΕΓΑΣ, το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Εχουμε μοιράσει πάνω από 160.000 αντίτυπα του ενημερωτικού υλικού του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης». Στόχος μας είναι να επισκεφτούμε όλες τις πόλεις. Ενα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 16% και πράγματι είναι απαραίτητη η προσφορά σας.

Δυστυχώς διαβάζουμε δημοσιεύματα για περιστατικά με παιδιά πρόσφυγες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Κάνετε κάτι για αυτό;

Εχοντας σαφείς οδηγίες από το Συμβούλιο της Ευρώπης να ενημερώσω τα παιδιά πρόσφυγες για τα μηνύματα της καμπάνιας «Ενα στα Πέντε», ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την άδεια προκειμένου να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα ενημέρωσης στις δομές φιλοξενίας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά. Δική μου αποστολή είναι η ενημέρωση των φροντιστών, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα σε γονείς και παιδιά, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες της δικής τους κοινωνίας.

Η ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης» είναι δημοφιλής και ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά. Ακούσαμε ότι ετοιμάζετε και κάτι καινούργιο.

Το «Μυστικό της Νίκης» είναι μια ιστορία κινουμένων σχεδίων, μέσα από την οποία περνούν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και εντέλει στην προστασία των παιδιών. Το «Μυστικό της Νίκης» έχει την έγκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, ενώ μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό υλικό προς χρήση από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα στους επόμενους μήνες φιλοδοξούμε να κυκλοφορήσουμε «Το Μυστικό της Νίκης ΙΙ Η περιπέτεια του Βίκτωρα», στην υλοποίηση του οποίου προχωρούμε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Lanzarote και μετά από προτροπή της να δημιουργήσουμε μια ιστορία με πρωταγωνιστή ένα αγόρι του Δημοτικού, το οποίο δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι, καθώς θύτες σεξουαλικής κακοποίησης συχνά είναι μεγαλύτερα αγόρια.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Εχω μια εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών και της οικογένειας. Είναι ένας πολιτικός με ήθος, με εμπειρία, με βαθιά γνώση των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας και όποιος έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του διαπιστώνει τη μεθοδικότητα, την πρακτική σκέψη και τη διορατικότητά του. Οι πολιτικές του προτάσεις είναι τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πλέον και στους πολίτες πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα καινούργιο στίγμα πολιτικής. Είναι αναγκαιότητα σήμερα να επιστρέψει στην πολιτική η σοβαρότητα και στην Ελλάδα η προοπτική. Να βρουν χώρο αξιόπιστες πολιτικές ανάπτυξης, που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ενώσει τους Ελληνες σε μια ελπιδοφόρα πορεία. Και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στις μετρήσεις, σε όλες τις πολιτικές αναλύσεις και κυρίως στις καθημερινές συζητήσεις των πολιτών.

Ο Τσίπρας έδωσε ψεύτικες ελπίδες

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Αλέξη Τσίπρα από τη μέχρι τώρα πορεία του;

Οι πιο αυστηροί κριτές του τού καταλογίζουν ότι είπε ψέματα και άλλοι ότι έκανε πολλές «κωλοτούμπες». Δυστυχώς, ο κύριος Τσίπρας, αν και νέος πολιτικός, επέλεξε παλιές πρακτικές. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες και δεν τίμησε τη συμφωνία του με τον κόσμο που τον εμπιστεύτηκε ως μια εναλλακτική λύση. Εφάρμοσε ως κυβέρνηση ό,τι καταδίκαζε ως αντιπολίτευση και φάνηκε πόσο ανέτοιμος ήταν για την απαιτητική διακυβέρνηση της χώρας. Πειραματίστηκε με πρόσωπα που ζημίωσαν την Ελλάδα με τις επιλογές τους, ξόδεψε χρόνο που κόστισε στην Ελλάδα πολλά δισ. και έχει ευθύνη για μια σειρά κακών πολιτικών επιλογών. Νομίζω πως θα κριθεί ως ο πρωθυπουργός που αθέτησε στον ταχύτερο χρόνο όσα υποσχέθηκε.

Ποια ήταν για εσάς η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα στην πολιτική σας διαδρομή;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν αναγκαστήκαμε από τις συνθήκες να ψηφίσουμε δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του Μνημονίου. Οταν βρεθήκαμε μπροστά στο μεγάλο δίλημμα «μέτρα ή έξοδος από την ευρωζώνη». Είναι από τις στιγμές που δεν θα ήθελε κανένας πολιτικός να ζήσει.

Είστε υπέρ του γάμου και της οικογένειας;

Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο από την οικογένεια.

Δραστηριοποιείστε έντονα για την προστασία των παιδιών. Θα θέλατε μια μέρα να αποκτήσετε δικά σας παιδιά;

Η μητρότητα είναι δώρο Θεού.

Μια δυναμική και δραστήρια γυναίκα χρειάζεται έναν άντρα δίπλα της;
Κάθε γυναίκα μπορεί να πολλαπλασιάσει την ευτυχία της δίπλα σε έναν άνδρα.





parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη