26 Ιουν 2017

Δεν μασάει η Κύπρος από απειλές

Σε περίοδο κρίσιμης δοκιμασίας εισέρχεται η Ανατολική Μεσόγειος καθώς οι απειλές και οι εκβιασμοί τη Αγκυρας ,όσο
και τα παιγνίδια «μεσολαβητών» δεν μπορούν όπως όλα δείχνουν να σταματήσουν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατιας, που σήμερα ανήγγειλε την έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 11 από το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο West Capella στις 10 Ιουλιου .
Με την NAVTEX 240/17 η Λευκωσία αναγγέλλει την έναρξη εργασιών γεωτρήσεων από το σκάφος West Capella από τις 10 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2017. Στη NAVTEX επισημαίνεται ότι θα πρέπει όλα τα παραπλέοντα πλοία να αποφεύγουν να εισέρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η γεώτρηση αυτή, σύμφωνα με το Liberal.gr, είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη γεώτρηση που έγινε στην Κυπριακή ΑΟΖ στο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 και σηματοδοτεί το πέρασμα σε νέα φάση την προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτιμάται οτι βρίσκονται στα Οικόπεδα που γειτνιάζουν με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το τεράστιο κοίτασμα Zohr.
Τα δικαιώματα του Οικοπέδου 11 ανήκουν στην κοινοπραξία Total/Eni, οι οποίες έχουν επενδύσει πολλά στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η ΕΝΙ είναι που πέτυχε να εντοπίσει το αιγυπτιακό κοίτασμά Zohr σε μικρή αποσταση από την περιοχή που θα γίνει η τώρα η γεώτρηση «Ονησιφορος». Τα δικαιώματα του γειτονικού Οικοπέδου 10 τα έχει ο αμερικάνικος κολοσσός EXXON MOBIL και η Qatar Petroleum…
Η Τουρκία εχει εξαπολύσει απειλές ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την «προστασία των συμφερόντων της και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων» και εχει επιχειρήσει να συνδέσει τις συνομιλίες το Κυπριακό με το φυσικό αέριο, απαιτώντας τη διακοπή των ερευνών μέχρις ότου βρεθεί λύση στο Κυπριακό, σε μια προσπαθεια που στοχεύει εκτός των άλλων στον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακύρωσης της ίδιας της υπόστασης της.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο σχεδιασμός του E. Eide για επανασύγκληση της Διάσκεψης στην Ελβετία, ενώ δεν φαίνεται να εχει υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης από την Τουρκία στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, επιχειρεί να θέσει εκβιαστικά τελεσίγραφα στην Λευκωσία, καθώς οι συνομιλίες στο Κρας Μοντανά προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιουλίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν την έναρξη της γεώτρησης.
Σε κάθε επιπεδο πάντως η Λευκωσία εχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε συσχετισμό μεταξύ των ερευνών με τις συνομιλιες για το κυπριακό, ούτε τίθεται θέμα αναβολής ή πολύ περισσότερο διακοπής των ερευνών.
Χαρακτηριστικό της έντασης πάντως που δημιουργεί η Τουρκια είναι ότι καθως η Λευκωσία χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική NAVTEX 649/17 που ανήγγειλε τη διεξαγωγή άσκησης με πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ την 28η Ιουνίου, την ημέρα έναρξης της Διάσκεψης, η Τουρκία επανήλθε δηλώνοντας προκλητικά ότι, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά ούτε στη Μεσόγειο υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές συμφωνημένες από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ για την έκδοση NAVTEX, συνεπώς η κυπριακή Αναγγελία είναι άκυρη και δηλώνει ότι οι σταθμοί Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Η Κυπριακή NAVTEX:
25 0600 UTC JUN 2017
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO NAV WRNG NR 240/17
DRILLING OPERATION WILL BE CONDUCTED IN AN AREA BOUNDED BY

33°15’2.18″N 31°57’34.52″E
33°15’3.60″N 32° 1’47.79″E
33°11’30.72″N 32° 1’48.41″E
33°11’30.23″N 31°57’34.65″E

BY THE DRILLING SHIP “WEST CAPELLA”, FROM THE 10th OF JULY 2017 UNTIL 15th OF OCTOBER 2017.
2. ALL SHIPS SAILING IN THE AREA ARE REQUESTED TO AVOID ENTERING WITHIN THE AFOREMENTIONED AREA.
CANCEL THIS MESSAGE ON 15 2359 UTC OCT 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA
NNNN
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη