15 Ιουν 2017

Καταργούνται τα τέλη περιαγωγής στα κινητά εντός Ε.Ε. από 15 Ιουνίου

Καταργούνται από αύριο 15 Ιουνίου όλες οι χρεώσεις περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Oι χρήστες
κινητού, ανεξαρτήτως της χώρας εντός της Ε.Ε. και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε. και Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), χρεώνονται όπως όταν αυτοί βρίσκονται στο σπίτι τους, στην πόλη τους ή στη χώρα γέννησής τους. Στον κανόνα αυτό θα υπάρξουν μόνον ορισμένες εξαιρέσεις, που σύμφωνα με την Κομισιόν δεν θα αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1% των ταξιδιωτών εντός της Ε.Ε.

Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντάσσεται στο σχέδιο της Κομισιόν για την υλοποίηση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Οπως ο Αμερικανός πολίτης αξιοποιεί το κινητό τηλέφωνό του κατά μήκος όλης της χώρας με την ίδια χρέωση, έτσι επιδιώκεται να συμβεί και με τον Ευρωπαίο πολίτη. Ετσι από αύριο, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καταργούν τις όποιες επιπλέον χρεώσεις εφαρμόζουν στους πελάτες άλλων δικτύων που λειτουργούν σε άλλες χώρες εντός των ζωνών της Ε.Ε. και του ΕΟΧ.

Στην Ελλάδα, η Cosmote ήδη γνωστοποίησε ότι εξαλείφονται όλες οι χρεώσεις περιαγωγής στους χρήστες συμβολαίου και καρτοκινητής τηλεφωνίας. «Για εξερχόμενες κλήσεις από χώρα της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ή προς οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ θα καταναλώνεται, χωρίς επιπλέον χρέωση, ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς τρίτα εθνικά δίκτυα, από τυχόν πρόσθετα εθνικά πακέτα. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος δωρεάν χρόνος ομιλίας προς τρίτα δίκτυα από κάποιο πρόσθετο πακέτο, η χρέωση θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε εθνικές χρεώσεις του προγράμματος του συνδρομητή προς τρίτα εθνικά δίκτυα», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας για τους κατόχους καρτοκινητών τηλεφώνων. Αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδώσει η εταιρεία και για τους κατόχους κινητών με συμβόλαιο, ενώ αντίστοιχα με τις χρεώσεις υπηρεσιών φωνής, ισχύουν για την αποστολή μηνυμάτων SMS, μετάδοση δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά τις εισερχόμενες κλήσεις, η Cosmote σημειώνει ότι «δεν θα έχουν καμία επιπλέον χρέωση όπως ακριβώς συμβαίνει με τις εθνικές κλήσεις». Αντίστοιχες ανακοινώσεις με εκείνες της Cosmote, έχουν πραγματοποιήσει οι εταιρείες κινητής Vodafone και Wind Hellas.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η κατάργηση των χρεώσεων μειώνει τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου. Εκτιμάται ότι περίπου το 4% των συνολικών εσόδων προέρχεται από την περιαγωγή και με βάση αυτό εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 80 εκατ. ετησίως. Η εξάλειψη των εσόδων περιαγωγής εντός Ε.Ε. δεν θα μηδενίσει το έσοδο, αλλά θα το περιορίσει.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, από το μέτρο αυτό, ο όμιλος Vodafone, αναμένεται να απολέσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ σε όλη την Ε.Ε. Συνολικά, από το 2007 που ξεκίνησε η Κομισιόν να μειώνει τις χρεώσεις περιαγωγής, ο όμιλος Vodafone εκτιμάται ότι απώλεσε έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η εξάλειψη των χρεώσεων περιαγωγής οδηγεί σε αύξηση των εθνικών χρεώσεων. Ετσι καλύπτεται το επιπλέον κόστος που απαιτείται από τα δίκτυα για να καλύπτουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών. Ειδικά στην Ελλάδα το κόστος αυτό είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι οι εταιρείες κινητής για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση κατά την τουριστική περίοδο, υπερδιαστασιολογούν τα δίκτυά τους χωρίς αυτό να δικαιολογείται οικονομικά και για τους 12 μήνες τους έτους. Η Κομισιόν, ωστόσο, θεωρεί ότι η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εθνικών χρεώσεων και ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει, όπως λειτούργησε τα τελευταία 10 χρόνια.

 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη