12 Ιουν 2017

Aλλάζει αφήγημα ο Τσίπρας, πίεση σε Τσακαλώτο

Η κυβέρνηση ρίχνει τον πήχη για το χρέος και προτάσσει την ανάπτυξη – Τι «χρεώνουν» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σημαντική είναι η επίσκεψη του «απεσταλμένου» του Εμανουέλ Μακρόν, Μπρούνο Λεμέρ, σήμερα στην Αθήνα. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχει επαφές και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στις βαλίτσες του φέρνει συμβιβαστική πρόταση για το χρέος που θα προβλέπει ελάφρυνση του με ρήτρα ανάπτυξης, -όταν η ελληνική οικονομία θα έχει θετική και ανοδική πορεία το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν «εργαλεία» όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής. Η πρόταση έχει γίνει ήδη γνωστή σε αρκετούς από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό ζήτημα, όπως ο Β. Σόιμπλε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ… χωρίς όμως να έχει πάρει πράσινο φως.

Πολλοί αξιωματούχοι προεξοφλούν ότι η πρόταση που θα δοθεί στην ελληνική πλευρά δεν έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με αυτή που είχε γίνει πριν λίγες εβδομάδες στο Eurogroup του Μαΐου. Έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου αλλάζουν στρατηγική και ρίχνουν τον πήχη για χρέος και ποσοτική χαλάρωση, με το ζήτημα να πηγαίνει για Δεκέμβριο, ενώ προτάσσουν το θέμα της ανάπτυξης.

Έτσι συζητά και μελετά και την πρόταση της Κομισιόν την οποία εμφανίζεται να αποδέχεται κατ αρχήν και ο Β. Σόιμπλε και η οποία στηρίζεται στις αναπτυξιακές δράσεις με «αιμοδότηση» από την Αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Επενδυτική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με πολλά δημοσιεύματα, φέρεται να χρεώνεται στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι «εγκλώβισε» τον πρωθυπουργό στο να καλλιεργεί υπέρµετρες προσδοκίες για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων στην υπόθεση του χρέους.

Το αφήγηµα του περί «συνολικής συµφωνίας», που, εκτός από την ψήφιση των µέτρων και των αντιµέτρων, θα εξασφάλιζε ταυτόχρονα την ενσωµάτωση µιας γενναίας ρύθµισης για το δηµόσιο χρέος, αµφισβητείται πλέον όχι µόνο από κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόµη και από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίµου.

Οι διαβεβαιώσεις που έδινε ο πρωθυπουργός στη Βουλή ανήµερα της ψήφισης των µέτρων, ότι µε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βάλει γραβάτα, επειδή θα δοθεί καθαρή λύση για το χρέος, ήταν αποτέλεσµα των σχετικών µηνυµάτων που είχε λάβει από τον Ευ. Τσακαλώτο, µε συνέπεια σήµερα οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα να τον «καρφώνουν» µε διαρροές, γιατί δεν επαληθεύτηκε στις εκτιµήσεις που αρχικώς είχε κάνει.







.fortunegreece.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη