11 Ιουν 2017

Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου από Τσίπρα η Σύνοδος Κορυφής

Απόψε... αυτοσχεδιάζουν και για τη Σύνοδο Κορυφής. Περίπου μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο
οποίο, ως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η κυβέρνηση παλινωδεί για ακόμα μία φορά σχετικά με τους στόχους και τη στρατηγική της προκειμένου να ολοκληρωθεί (επιτέλους) η β' αξιολόγηση.

 Της Νίκης Ζορμπά

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να τελειώνει το θρίλερ της αβεβαιότητας για το ελληνικό θέμα την Πέμπτη, οπότε και συνέρχονται οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ορθάνοιχτο αφήνουν οι ίδιες πηγές το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, εάν δεν λάβουν λύση που να οδηγεί "σε καθαρό διάδρομο".

"Έτοιμοι για όλα"

Ο περιβόητος "καθαρός διάδρομος" που επικαλούνται διαρκώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ουσιαστικά μια... λεκτική διατύπωση που να επιτρέπει στην Ελλάδα –εφόσον η ρύθμιση του χρέους πάει για την ώρα στις ελληνικές καλένδες– να ευελπιστεί πως μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της  ΕΚΤ, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές με συμφέροντα επιτόκια.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μιλώντας στο "Κ", παρότι διευκρίνιζαν πως δεν επιδιώκουν να καταφύγουν στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να αποσπάσουν λύση υπέρ Ελλάδας, καθόλου δεν απέκλειαν σχετικό ενδεχόμενο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα".

Έτερη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, εξάλλου, μιλούσε για... πιθανότητες 50-50 να μη χρειαστεί "ενεργοποίηση" της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό θέμα, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι, όσο πιθανό είναι να βρεθεί λύση στο Eurogroup της Πέμπτης, άλλο τόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο ανώτερο πολιτικά επίπεδο.

Επικίνδυνος τζόγος

Το θέμα να τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το... ελληνικό δράμα άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τουσκ προ δύο εβδομάδων. Έκτοτε, με διαρκή ζιγκ ζαγκ, η κυβέρνηση διά στελεχών της πότε επιχειρεί να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο και πότε το "σηκώνει" επικοινωνιακά –πιθανότατα– και για εσωτερική κατανάλωση, αφού η ψυχολογική κατάσταση των βουλευτών της είναι εξαιρετικά... επιβαρυμένη. Ιδιαίτερα μετά τα νέα προαπαιτούμενα που κλήθηκαν να ψηφίσουν σε ένα νομοσχέδιο περί... ψαριών.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, παρά τα επικοινωνιακά σλάλομ μέσω δηλώσεων και διαρροών, ουδέποτε διέψευσε ότι έχει ως plan B καταφυγή σε Σύνοδο Κορυφής, εάν o Ευκλείδης Τσακαλώτος προσκρούσει σε βερολινέζικο "τείχος" στο Eurogroup.

Πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, η οποία θα επιφέρει καταρχήν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, με νέα παράταση της αβεβαιότητας την οποία "ξορκίζει", κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα δεδομένα:

1 Εμπλοκή της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα δεν επιθυμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Άνγκελα Μέρκελ ούτε ο Εμάνουελ Μακρόν. Εξού και η απροθυμία που επέδειξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ανταποκριθεί θετικά στη "βολιδοσκόπηση" του κ. Τσίπρα.

2 Εάν η κυβέρνηση πάει σε νέα παράταση θέτοντας το θέμα στη Σύνοδο της 22ης Ιουνίου, κινδυνεύει να εξαγριώσει και τους "συμμάχους" της. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας να αναζητήσει λύση στο ανώτερο πολιτικά επίπεδο (τον Ιούλιο του 2015) βρέθηκε με νέο Μνημόνιο στην πλάτη.

3 Ακόμη και αν διαψευσθούν οι Κασσάνδρες, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση, θα έχει ήδη χαθεί ακόμα ένας μήνας. Η Σύνοδος Κορυφής θα παραπέμψει για την υλοποίηση των αποφάσεών της σε επόμενο Eurogroup, στις 22 Ιουλίου.

Από το Μαξίμου επιμένουν πως εάν αναζητήσουν το δίκιο τους στο συμβούλιο των αρχηγών κρατών, τότε είναι δεδομένο πως... και θα το βρουν και θα μεσολαβήσει έκτακτο Eurogroup ώστε να μη χαθεί και ο Ιούλιος.

Οι ρεαλιστικές φωνές της κυβέρνησης, πάντως, απεύχονται να ρίξει ο Αλέξης Τσίπρας "επικίνδυνη ζαριά" και δηλώνουν: "Να τελειώνουμε, να δεχθούμε την καλύτερη δυνατή πρόταση, να μη φάμε κι άλλο τα μούτρα μας".

Αυτό ακούστηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου περίσσεψε η αυτοκριτική και η γκρίνια: "Χάνουμε όλες τις μάχες. Δεν έχει "βγει” καμιά μας εκτίμηση".

Βουλευτές σε νευρική κρίση

Τα αποθέματα ενέργειας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Αυτό προς το παρόν έχει μόνο... ψυχολογικές προεκτάσεις και δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με ανταρσίες που να απειλούν την παραμονή της στην εξουσία, ωστόσο το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγινε αποδέκτης δριμείας αμφισβήτησης για τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση τόσο επί της επικοινωνίας όσο και επί της ουσίας.

Καταρχήν χρεώνεται από ορισμένους στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως, π.χ., τον Νίκο Φίλη) ότι κακώς η κυβέρνηση συνέδεσε την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με το χρέος. Και τούτο, γιατί, θεωρητικώς τουλάχιστον, τα μέτρα που θα απαιτούνταν εάν δεν υπήρχε ο στόχος της "συνολικής συμφωνίας", θα ήταν μόνο 0,9 δισ. ευρώ αντί των... 4,9 δισ. που ψήφισαν οι βουλευτές με αντάλλαγμα... αέρα φρέσκο.

Δεύτερον, ασκείται ευρύτατα κριτική και στους υψηλούς πανηγυρικούς τόνους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση παραμονές του προηγούμενου eurogroup όταν δυο μέρες πριν το ναυάγιο, εμφανιζόταν ο πρωθυπουργός να μιλάει για …γραβάτες, απίστευτα καλές εξελίξεις και λοιπά γλαφυρά, με αποτέλεσμα, η ψυχρολουσία που ακολούθησε με το γερμανικό "nein" για το χρέος, να πολλαπλασιάσει το στραπάτσο.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας "μαλάξεις" σε εξαγριωμένους βουλευτές, έδωσε και πάλι... κλίμα αισιοδοξίας για την "αναμέτρηση" της Πέμπτης. Αυτή τη φορά, μάλλον, εις ώτα μη ακουόντων.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη