20 Ιουν 2017

Επικουρικές συντάξεις «ώρα μηδέν»: Πώς θα εκδίδονται και τι ποσά θα χαθούν

ΚΑΤΑΦΤΑΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2019- ΑΓΝΩΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Νέο σοκ ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας στους συνταξιούχους, με διάταξη νόμου που θα αφορά στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια στιγμή παραμένουν τα τεράστια «κενά» αναφορικά με το πότε θα εκδοθούν οι νέες και το πώς θα επανυπολογιστούν οι παλαιές. 






Αμέλια Αναστασάκη 


 Αν και περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, το «χάος» και τα «θολά σημεία» όλο και αυξάνονται... Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πώς θα διαμορφωθούν τα ποσά των νέων επικουρικών συντάξεων, και πότε θα τις εισπράξουν όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έπειτα.

Εγκλωβισμένοι στην γραφειοκρατία αλλά και τα μπερδεμένα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας είναι περίπου 75.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι περιμένουν στην... ουρά μήπως και κατορθώσουν να λάβουν την οριστική τους σύνταξη. Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος μάλιστα, δεν δίστασε με έγγραφο που έφερε και με τα δυο του... χέρια την υπογραφή του, να «παγώσει» όσες αιτήσεις για επικουρική σύνταξη κατατέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έπειτα, ενώ ταυτόχρονα ζητά από χιλιάδες συνταξιούχοι είτε να τις επιστρέψουν ολόκληρες είτε ένα τμήμα τους!


Περισσότερες από 120.000 συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αίτηση για να λάβουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ, με χρόνο αναμονής τα 4 τουλάχιστον χρόνια! Από αυτές, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις 75.000 περίπου αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Κανείς δεν ξέρει, πότε θα εκδοθούν, ούτε πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη αφού δεν υπάρχει ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπο, καθώς είναι ενέφικτη η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών.

Πάντως το Ταμείο που εκδίδει τις επικουρικές συντάξεις, το ΕΤΕΑΕΠ, έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2016 ένα πρώτο «σαφάρι» μειώσεων, που άγγιξε το 70%, με την μέση επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 170 ευρώ! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο νέος τρόπος υπολογισμού θα οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις πείνας, που δεν θα ξεπερνούν τα 160 ευρώ το μήνα.
Ένα έγγραφο, ένα σωρό εκκρεμότητες και το απόλυτο... αλαλούμ!

Την αναθεώρηση όλων των συνταξιοδοτικών αποφάσεων του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης που κατατέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά -ακόμη κι αν εκδόθηκαν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου-ζήτησε και επίσημα το Υπουργείο Εργασίας. Η εγκύκλιος του Τάσου Πετρόπουλου χαρακτηρίζεται «μη νόμιμες» τις αποφάσεις που εκδόθηκαν με βάση το προγενέστερο νομικό πλαίσιο και ξεκαθαρίζει πως πρέπει να αναθεωρηθούν.




newsbomb.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη