16 Ιουν 2017

Κόστος για τους πολίτες και ευχολόγια για το χρέος βλέπει η ΝΔ

Τα διλήμματα της επόμενης μέρας μιας κατά τη ΝΔ «αναμενόμενα κακής απόφασης» του Eurogroup

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του μεγάρου Μαξίμου μετά την απόφαση του χτεσινού Eurogroup βρίσκει τη ΝΔ να απαντά ότι «η κυβέρνηση έκανε άλμα κάτω από την πήχη που η ίδια είχε θέσει» παίρνοντας ότι της έδωσαν οι δανειστές, με τους πολίτες να εισπράττουν το «βαρύ κόστος» από την δέσμευση για «πολυετή λιτότητα» και τη χώρα να χάνει το τρένο της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση και ταυτόχρονα να εισπράττει «ευχολόγια» για τη ρύθμιση του χρέους αφού «η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018».
Στην οδό Πειραιώς κάνουν λόγο για μια «αναμενόμενα κακή απόφαση» του Eurogroup και τονίζουν ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση των εταίρων «χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με αυτή που απέρριψε πριν από τρεις εβδομάδες». Μάλιστα ακόμα και για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δις στο Μοσχάτο θεωρούν ότι είναι «πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας».

Ειδικότερα για το ζήτημα της σύνδεσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τις επόμενες μέρες είναι πιθανό η ΝΔ να εκδηλώσει ανοιχτά και εντονότερα τη διαφωνία της θεωρώντας ότι είναι ένα μέτρο το οποίο στην πρακτική του εφαρμογή ουσιαστικά οδηγεί «τα οφέλη της ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στους πολίτες».

Οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ στην απόφαση του Eurogroup δείχνουν ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αίτημα της πολιτικής αλλαγής παραμένει ζωντανό ωστόσο με τη χτεσινή απόφαση κλείνει ουσιαστικά και ένας ολόκληρος πολιτικός κύκλος στη χώρα. Αποτελεί πλέον ερώτημα για τους επιτελείς του προέδρου της ΝΔ το πως θα αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους τόσο ως προς το αίτημα των εκλογών όσο και ως προς τη «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και νέες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών.





http://news247.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη