27 Ιουν 2017

ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Σήμα κινδύνου για το τσίπουρο και το ούζο


Υπερφορολόγηση και λαθρεμπόριο χτυπούν τον κλάδο των αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών, η προστιθέμενη αξία του οποίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Σήμα κινδύνου για τον κλάδο εκπέμπει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα και στην οποία επισημάνθηκε το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίου, της υψηλής φορολόγησης αλλά και των νομοθετικών κενών που επιτρέπουν τις παρανομίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νίκου Καλογιάννη η συνολική προστιθέμενη αξία του κλάδου ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ. Κυρίως ο κλάδος έχει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις κατά 80%  στην περιφέρεια. Το τσίπουρο και το ούζο χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, είναι χαρακτηρίζουν την Ελληνική παραγωγή.
Τα 2/3 της Ελληνικής παραγωγής εξάγονται και αυτό είναι σημαντικό. Και μάλιστα επώνυμα.
Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης είπε ότι αν ληφθεί υπόψη ότι το εισόδημα η Ελλάδα πληρώνει τον  υψηλότερο φόρο. «Για μια χώρα με τουρισμό είναι επίσης άδικο σε σχέση με ανταγωνιστές να έχουμε υψηλότερο φόρους (5-6 φορές με τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο).
«Επιτρέπουμε έτσι τις όμορες χώρες να μας φέρνουν διεθνή προϊόντα και να μας ανταγωνίζονται αλλά και το κράτος να χάνει έσοδα», όπως είπε.
Επίσης το θέμα της λαθρεμπορίας είναι μεγάλο. Υπάρχουν επιτυχίες. Αλλά το να πιάσουμε κάποιους δε λύνεται το πρόβλημα. Με κάλυμμα το τσίπουρο των διημέρων έρχονται μεγάλες ποσότητες αλκοόλης από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία που έχουν καταστρέψει την Ελληνική παραγωγή.
Στην παρέμβασή της στην ημερίδα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η  στήριξη του κλάδου που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή και την παράδοση ενώ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες είναι αξιοσημείωτο ότι αντέχουν και προσφέρουν τέτοιες επιχειρήσεις που συνδυάζουν το επιστημονικό δυναμικό, την παράδοση τη γεωμροφολογία της χώρας. Υποστήριξε ότι υπάρχουν 9 κινητές ομάδες ελέγχους. Τρία μικτά κλιμάκια τελωνειακών και εφοριακών και πρόσθεσε ότι 4.000 έξοδοι και είσοδοι ελέγχονται.

Στην ημερίδα σημειώθηκε ότι τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ανέρχονται στα 281 εκ. ευρώ, υπάρχουν  14.500 επιχειρήσεις και 21.000 εργαζόμενοι και παράγονται 65 εκατομμύρια φιάλες, από τις οποίες οι 45 εξάγονται. παράγονται και 45 εκ εξάγεται.

Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η  φορολογία δεν αύξησε τα έσοδα. Αντίθετα μείωσε την προστιθέμενη εγχώρια αξία. Τα έσοδα έπεσαν κάτω από το επίπεδο του 2009.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη