12 Ιουν 2017

“ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΥΛΟΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ”, Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΜΠ

Αμέσως μετά την επίσκεψη και τις δηλώσεις Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, η “κοινωνία αξιών” είχε τοποθετηθεί μετά
από ενδελεχή εξέταση και ανάλυση των στοιχείων καυτηριάζοντας την αντιφατική πολιτική του στον κόλπο, όπου χαρακτήριζε το Ιράν τρομοκρατικό κράτος και έπλεκε το εγκώμιο της Σαουδικής Αραβίας.
Του Στέλιου Φενέκου*
Καταλήγαμε μάλιστα να αναρωτιόμαστε εύλογα για τους πραγματικούς λόγους αποκλεισμού του Qatar.
Είχαμε μιλήσει για ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ όσον αφορά τους λόγους πιέσεων και αποκλεισμού του από τις γειτονικές του χώρες (και την Αίγυπτο) και συνιστούσαμε στην Ελλάδα να μη θριαμβολογεί γιατί μας εξουσιοδότησε η Αίγυπτος να την εκπροσωπήσουμε με την διπλωματική μας αποστολή στο Qatar, επειδή στην ουσία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα οφέλη.

Μία μόλις εβδομάδα μετά άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε στην πολιτική αυτή αποκλεισμού του Qatar, με το πρόσχημα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Η πολιτική της στοχεύει στην κάλυψη των κενών εξουσίας που δημιουργήθηκαν από την πτώση των κοσμικών καθεστώτων σε χώρες του αραβικού κόσμου (κάλυψη από θρησκευτικές εξουσίες). Επίσης στοχεύει στον έλεγχο της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης του Qatar και στον περιορισμό της εξωστρεφούς πολιτικής του, που το καθιστούν καταλύτη αλλαγών στην περιοχή του Κόλπου. Σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο παίζει και το παραδοσιακό σύστημα σύγκρουσης εξουσίας στον Αραβικό κόσμο με τις οικογένειες και τις φατρίες.


Οι ΗΠΑ αντιλαμβανόμενες το λάθος πολιτικής παρεμβαίνουν σήμερα μεταβάλλοντας την αρχική θέση τους, καλώντας όλες τις χώρες του κόλπου «…να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να καταβάλουν προσπάθειες καλής πίστης για την επίλυση των μεταξύ τους ζητημάτων» .

Ο δε απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει εκτόνωση της κρίσης, την οποία μερικές μέρες πριν τόσο αδέξια επικρότησε και καλεί για αποκλιμάκωση της έντασης, λέγοντας μάλιστα ότι είναι ανοιχτός σε μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ στην Ουάσινγκτον.
Ταυτόχρονα επικοινώνησε με 4 από τους ηγέτες χωρών που πρωτοστατούσαν στον αποκλεισμό (και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι), από τους οποίους ζήτησε να υπάρξει ενότητα στον Κόλπο.
Συνέχισε όμως τις αντιφατικές δηλώσεις μετά την πρώτη αποσταθεροποιητική του δήλωση για το Ιράν (όταν το χαρακτήρισε τρομοκρατικό κράτος). Αρχικά προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι προσεύχεται για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεση στο Ιράν (την ευθύνη ανέλαβαν οι τρομοκράτες του DAESH). Στην συνέχεια όμως συνέχισε λέγοντας ότι «τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία διακινδυνεύουν να γίνουν θύματα του κακού που προωθούν».

Αν θεωρεί ότι με πολιτικούς αριβισμούς αυτής της μορφής θα φέρει την σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου και στον Αραβικό κόσμο, φοβούμεθα ότι πλανάται πλάνη οικτρά.

Και σαν πρώτη συμβουλή τον προτρέπουμε να διαβάσει τους “Επτά στύλους της Σοφίας” του Λώρενς της Αραβίας, μήπως και καλύψει κάποια από τα κενά γνώσης των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των Αραβικών κοινοτήτων.


*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
 
.logiastarata.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη