27 Ιουν 2017

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Λαγκάρντ έρχεται στην Αθήνα -Αποδέχθηκε πρόσκληση Παυλόπουλου


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε αποδεκτή πρόσκληση, που της απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος και μένει να κανονιστεί η ημερομηνία της επίσκεψης, με βάση το πρόγραμμα των δύο πλευρών.
Κατά τα λοιπά, αμετακίνητο από τις θέσεις του για τα μελλοντικά πλεονάσματα της Ελλάδας, εμφανίζεται το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι βάζοντας τον πήχη ψηλά, «κόβεις» τις προοπτικές ανάκαμψης, αποτρέπεις τις επενδύσεις, απομακρύνεις την ελάφρυνση της φορολογίας και περιορίζεις το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, επιλέγοντας τις λέξεις μία προς μία, το ΔΝΤ επιμένει πως το πλεόνασμα της Ελλάδας μακροπρόθεσμα (μετά από το 2022) θα πρέπει να είναι το πολύ 1,5%, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για ενίσχυση της ανάπτυξης, για τις επενδύσεις, για τη μείωση της φορολογίας, για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Η τοποθέτηση του Τ. Ράις ήρθε μια ημέρα από την έκθεση του Ινστιτούτου Peterson, το οποίο χαρακτήρισε δημοσιονομικό ζουρλομανδύα της συμφωνία της 15ης Ιουνίου, λόγω της απαίτησης για πλεονάσματα τουλάχιστον 2% ως το 2060.
Συνάντηση με Σόιμπλε στους G7
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, το τετ-α-τετ που θα έχει η επικεφαλής του ΔΝΤ με το Β. Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου G7/G20 που διοργανώνεται στο Αμβούργο.
Ο Τ. Ράις ρωτήθηκε, μάλιστα, για το κατά πόσο η συμφωνία στο Eurogroup ήταν τελικά προς όφελος της γερμανικής πλευράς, αφού έδωσε τον αναγκαίο χρόνο εν όψει των εκλογών. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε ότι τα όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποτελούν μια εποικοδομητική προσέγγιση στο ελληνικό ζήτημα, ότι το ΔΝΤ έμεινε πιστό στις Αρχές του κι ότι εν πάση περιπτώσει το Ταμείο δεν θα προχωρούσε με την κατ’ αρχήν συμφωνία (in principle) αν δεν πίστευε ότι θα υπάρξει συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού Χρέους.
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία», επανέλαβε ο Τ. Ράις, παρατηρώντας ότι ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για την Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή, καθώς με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες της Ελλάδας, διασφαλίζεται η χρηματοδοτική σταθερότητα εν όψει των πληρωμών του Ιουλίου, ενώ παραμένει ζωντανή η συζήτηση για την ελάφρυνση Χρέους.
Πρόθεση της Κ. Λαγκάρντ είναι να εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την κατ’ αρχήν συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, ως τις 27 Ιουλίου, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα τεθεί κάποιο χρονικό όριο στους Ευρωπαίους προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης- στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπήκαν τέτοια όρια, σημείωσε ο Τ. Ράις- όπως επίσης ποιοί θα είναι οι όροι (modalities). Αυτό που ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή εκταμίευση αν δεν πιστοποιηθεί με Ανάλυση του Ταμείου η βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη