22 Ιουν 2017

Χωρίς φρένα η πτώση τιμών στο πετρέλαιο


«Επικρατεί μία θάλασσα αρνητικότητας». Με αυτήν τη φράση ο Maxwell Gold, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην ETF Securities LLC, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Ο πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει με ακρίβεια τις τάσεις που αυτήν τη στιγμή καθορίζουν τη διεθνή αγορά υδρογονανθράκων.



Πρόκειται για μία καθοδική πορεία που καταλήγει στη χαμηλότερη τιμή ανά βαρέλι παγκοσμίως από τον Νοέμβριο του 2016.

Δύο είναι οι βασικοί αποδέκτες αυτής της κατρακύλας. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Και οι δύο χώρες εξαρτώνται απόλυτα από τις εξαγωγές αργού, ελλείψει άλλης παραγωγικής ραχοκοκκαλιάς στις εθνικές τους οικονομίες. Τα απόλυτα «θύματα», ωστόσο, από αυτήν την εξέλιξη είναι χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Νιγηρία, αφού η ίδια η επιβίωσή τους εξαρτάται από τις εξαγωγές αργού.

Παρά τις περικοπές στην παραγωγή «μαύρου χρυσού» που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η καθοδική τάση δεν είναι δυνατόν να ανασχεθεί. Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και η δυναμική πλέον συμμετοχή του πετρελαίου της Λιβύης στην παγκόσμια αγορά συμβάλλουν καθοριστικά στη συμπίεση προς τα κάτω των τιμών και τίποτε δεν προϊδεάζει για αλλαγή σκηνικού βραχυπρόθεσμα.

Ούτε η κρίση στο Κατάρ, ούτε οι ανατροπές στον πυρήνα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ούτε η νέα κρίση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ λειτούργησαν ανασχετικά ως προς την τάση μείωσης των τιμών στην πετρελαϊκή αγορά.

«Δεν είναι τα γεγονότα που επηρεάζουν την πτώση των τιμών αλλά η ψυχολογία που επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της διεθνούς αγοράς, οι οποίοι πρόσφατα ακόμη εξέφραζαν αισιοδοξία και υπέγραφαν αναλύσεις που έδειχναν αύξηση των διεθνών τιμών» επισημαίνει ειδικός αναλυτής της «Commerzbank» προς τους πελάτες της τράπεζας.

Πρόκειται, λοιπόν, όντως για ζήτημα «ψυχολογίας» ή απλώς κάτι τρέχει στις διεθνείς αγορές που έχει μετρήσιμα μεγέθη; Μήπως τελικά οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας δεν είναι οι αναμενόμενοι; Μήπως περιφερειακές οικονομικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, έχουν «κατεβάσει» ταχύτητες; Μήπως η «ανάρρωση» της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχει ακόμη φθάσει στα προσδοκώμενα επίπεδα; Μήπως, τελικά, η κρίση κέρδους στο διεθνές επενδυτικό τοπίο σε συνδυασμό με την ανεπένδυτη και εξωφρενική ρευστότητα που διαθέτουν επενδυτές και επενδυτικά Funds έχει αυξήσει κατακόρυφα την αβεβαιότητα και το επενδυτικό ρίσκο, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία επενδυτική έρημος στη διεθνή αγορά;

Προφανώς, παίζει σημαντικό ρόλο η «ψυχολογία», αλλά πρόκειται για ένα ευάλωτο σε επιρροές και διακυμάνσεις μέγεθος, το οποίο εξαρτάται από εξαιρετικά μετρήσιμους παράγοντες, σημειώνουν διεθνή Think Tank, τα οποία επιχειρούν να κατανοήσουν το πού θα καταλήξει η διεθνής αγορά ενέργειας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη