13 Ιουν 2017

ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δόση από 7,5 ως 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ελάχιστες αναφορές στην ελάφρυνση του
χρέους, συμφωνία επί της αρχής για το ΔΝΤ.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε πριν από λίγο τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με το Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.
«Υπάρχουν προτάσεις διανοητικά φιλόδοξες, αλλά πρακτικά και τεχνικά αμφίβολες και άρα αμφίβολο αν θα υιοθετηθεί κάποια από αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Πάντως, η συζήτηση, είπε, είναι ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερη εξειδίκευση στα μέτρα για το χρέος.
Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το τελευταίο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. «Δεν θα τελειώσει νωρίς αλλά δεν θα έχουμε και ολονυχτία», αστειεύτηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το news247.gr. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις για την διαχείρηση του χρέους έχουν ήδη ληφθεί από το Eurogroup του Μαίου 2016 και πως ο,τι αποφασιστεί τώρα θα αφορά μέτρα που θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Τόνισε επίσης ότι τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν μόνο στο απώτατο μέλλον και αν και μόνον είναι απαραίτητο, το γνωστό πλέον… if necessary.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που χαρακτήρισε ως «φωτογραφία της στιγμής», αφού όπως είπε, είναι προαπαιτούμενο και για τον ESM και για το ΔΝΤ. «Αν δεν ήταν δεν θα ασχολούμασταν καν με αυτό, δεν θα μιλούσαμε καν για αυτό, θα ήταν περιθωριακό ζήτημα», εξήγησε.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ενθουσιώδες για το πρόγραμμα που ψήφισε η Ελλάδα και τις πολιτικές του. Ωστόσο, «οι συζητήσεις συνεχίζονται για να υπάρξει μια ταυτόσημη ανάλυση για το χρέος. Αυτό θα συμβεί από τώρα και ως την Πέμπτη. Αν όμως δεν συμβεί, το ΔΝΤ θα προτείνει στο συμβούλιό του ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά η όποια εκταμίευση θα γίνει αργότερα».
«Βασικός σκοπός για μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αναμένω να δω μια ολοκληρωμένη έκθεση συμμόρφωσης, όχι απλώς… τσεκάροντας κουτάκια, αλλά επί της ουσίας, στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων», τόνισε.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η διαφορές ΔΝΤ – ΕΕ αφορούν στην ανάπτυξη στο απώτατο μέλλον και σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος και η επενδυτική δυναμική με κοινοτικά κονδύλια και επενδυτικές τράπεζες θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση. Οπως εξήγησε, η Κομισιόν μπορεί να εξετάσει ένα πρόγραμμα συνδυαστικών κονδυλίων και επενδυτικών προσπαθειών για να βελτιώσει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας. Τόνισε δε ότι είναι προφανές ότι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ήταν παντελώς άχρηστο για αυτό το σκοπό.





crashonline.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη