4 Ιουλ 2017

Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι βάσεις του 2017

Οι χαμηλές βαθμολογίες στα Μαθηματικά εκτιμάται ότι θα ρίξουν τις βάσεις του 2017 στις πολυτεχνικές σχολές και στα
οικονομικά, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκαλέσει οριακή άνοδο στην ιατρική. Ταυτόχρονα η μεγάλη ζήτηση για τα παιδαγωγικά, θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των βάσεων.
Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τις βαθμολογίες δείχνουν μεγάλη πτώση στις βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές, μεγάλη άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς επίσης και οριακή αύξηση στις ιατρικές και τις νομικές σχολές.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογιών, σε όλα σχεδόν τα μαθήματα, είναι κάτω του 10, αναδεικνύει τα ποσοστά κάτω της βάσης -ειδικά στην Ιστορία γενικής Παιδείας (90,3%) και τα Μαθηματικά προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (83,45%)- σε πρωταγωνιστές.
Αναλυτικά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής σε Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), αναμένεται να οδηγήσουν σε «εντυπωσιακή πτώση» των βάσεων των σχολών του 5ου πεδίου, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και αναλυτή, Γιώργο Χατζητέγα.
«Η πτώση των βάσεων στο 5ο πεδίο θα είναι εντυπωσιακή» είπε ο κ. Χατζητέγας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «καθώς και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν εξαιρετικά χαμηλές οι επιδόσεις των υποψηφίων». Όντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 83,46% των υποψηφίων του συγκεκριμένου προσανατολισμού, έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ στις ΑΟΘ μόλις το 11,6% των υποψηφίων έγραψε από 18 έως 20, τη στιγμή που πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,34%.
«Η πτώση θα είναι μεγάλη στα κεντρικά τμήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο κ. Χατζητέγας, «ενώ στα περιφερειακά οικονομικά τμήματα οι βάσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες των 10.000 μορίων».
Στα πολυτεχνικά τμήματα, επίσης, αναμένεται πτώση μεγαλύτερη των 500 μορίων, ακόμα και στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων.
Όσον αφορά το τέταρτο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης, ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο πεδίο, θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές και θα σημειωθεί αύξηση άνω των 1.000 μορίων.
Εξάλλου, στις ιατρικές σχολές αναμένονται αυξήσεις στις βάσεις. Στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, με βεβαιότητα οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ η βάση στην τελευταία ιατρική σχολή, της Αλεξανδρούπολης, θα είναι λίγο πιο πάνω από τα 18.700 μόρια. Γενικά στις ιατρικές σχολές, θα παρατηρηθεί οριακή αύξηση των βάσεων, ολίγων δεκάδων μονάδων, η οποία υπαγορεύεται και από τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων.
Τέλος, οι επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, φέτος, ήταν ελαφρώς καλύτερες στα Αρχαία και τα Λατινικά, ενώ κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι στην Ιστορία και τη Νεοελληνική Γλώσσα. Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα δρομολογήσει οριακές αυξήσεις ολίγων δεκάδων μορίων στις περιζήτητες νομικές σχολές και στις σχολές Ψυχολογίας.






newsbeast.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη