5 Ιουλ 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η βόμβα Τσαβούσογλου για το στρατό κατοχής, η επιλεκτική ευαισθησία Έιντε και η πληρωμένη απάντηση Κοτζιά

Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους.

Η φράση αυτή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά σήμερα στη Ελβετία όπου σε δυσμενές κλίμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται και το οποίο συνοδεύεται από ωμές παραδοχές από την τουρκική πλευρά που δείχνουν τις προθέσεις της.
Όπως γράφει το mignatiou. com σαν βόμβα έσκασε η δήλωση Τσαβούσογλου στην χθεσινή Διάσκεψη, καθώς παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα.. χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί. Επίσης χθες σε μια επίδειξη μονομέρειας ο κ. Άιντα στράφηκε προς την …ελληνοκυπριακή πλευρά ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιά ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;» «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς ο κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν …» Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση στην διαδικασία καθώς ο Άιντε παρουσιάσθηκε με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη. Και μάλιστα ενώπιον όλων είπε ότι πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αλλάξει στάση σε θέματα όπως το power sharing για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων. Όταν μάλιστα είπε ότι όλες οι άλλες θέσεις των άλλων πλευρών είναι εντός πλαισίου παρενέβη ο Νίκος Κοτζιάς κάνοντας λόγο για μονομερή προσέγγιση του κ. Άιντε καθώς όπως είπε δεν παρενέβη όταν η Τουρκία υπέβαλλε πρόταση για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων που ο ίδιος ο ΓΓ είχε θέσει εκτός πλαισίου. Και ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η τουρκική πρόταση είναι αυτή που κινείται εκτός πλαισίου παραμέτρων της Λύσης.








crashonline.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη