13 Ιουλ 2017

Πέστα ρε Όλγα...

Μετωπική επίθεση στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και την
ΑΕΠΙ, η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής όλων σχεδόν των εκπροσώπων δημιουργών και χρηστών, κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στην Επιτροπή, η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως «νομοθετικό τερατούργημα το κυβερνητικό σχέδιο» ενώ έθεσε μία σειρά από κρίσιμα, αμείλικτα ερωτήματα προς την κ. Λυδία Κονιόρδου, τα οποία και έμειναν αναπάντητα.
«Πώς ένα νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση από τον Δεκέμβριο του 2015, χρειάζεται 3 υπουργούς πολιτισμού και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει εδώ που κατέληξε; Πως ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει με επιτυχία από τη διαβούλευση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων τελικά αποσύρεται, εξαφανίζεται, μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό και μας παρουσιάζεται σήμερα ως ένα ακατανόητο νομοθετικό τερατούργημα;» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.
Η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κάλεσε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβει υπόψιν τα επιχειρήματα των δημιουργών, επεσήμανε τους κινδύνους για την ελληνική πολιτιστική δημιουργία και προειδοποίησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε μείζονα κρίση στο χώρο των δικαιωμάτων:
«Είχατε την ευκαιρία να μην προχωρήσετε στην ψήφιση αυτού του τερατουργήματος, να προστατέψετε τους χιλιάδες δημιουργούς και χρήστες, να βάλετε τις βάσεις για έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα υπηρετούσε τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και το δημόσιο συμφέρον. Είχατε την ευκαιρία να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική και οριστική κάθαρση μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης ιστορίας.
Η ευκαιρία όμως χάθηκε».
Κλείνοντας, την τοποθέτησή της η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και, συνολικά, η κυβέρνηση αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν:
«Με την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου, αναλαμβάνετε μια ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη. Απέναντι στους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Μια ευθύνη που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων.
Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Σύντομα κινδυνεύετε να κληθείτε να διαχειριστείτε μια μεγάλη κρίση στον χώρο των δικαιωμάτων. Αν όχι εσείς προσωπικά, κάποιος άλλος».



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη