12 Ιουλ 2017

Η ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ΣΠΕΥΔΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

”Έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά”! Αυτή ήταν η διατύπωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΥΕΘΑ, όταν ρωτήθηκε για το
ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Think News επιβεβαιώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή προσεγγίζει το αεροπλανοφόρο USS George W. Bush (CVN-77) το οποίο συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία ενώ διαθέτει ισχυρή δύναμη μαχητικών αεροσκαφών.
Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από αντιτορπιλικά και φρεγάτες που συγκροτούν την Ομάδα Μάχης του CVN 77, ενώ όπως έγινε γνωστό στην περιοχή έχει αναπτυχθεί μια φρεγάτα τύπου “La Fayette” του γαλλικού Ναυτικού καθώς και μια κορβέτα του ισραηλινού Ναυτικού.
Από ελληνικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου βρίσκεται η πυραυλάκατος ΡΟΥΣΣΕΝ τύπου SUPER VITA ενώ επρόκειτο να μεταβεί η Κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267) στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL, η οποία διεξάγεται στην Ν.Α Μεσόγειο ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου. Διευκρινίζεται οτι τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μόνιμη ελληνική παρουσία είτε με φρεγάτα είτε με πυραυλάκτο είτε με κανονιοφόρο που συμμετέχουν στην επιχείρηση UNIFIL υπό τον ΟΗΕ. 
Στο μεταξύ η δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ εντείνεται καθώς η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι λάβει μέτρα ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα της έπειτα από εξαγγελία έναρξης ερευνητικών δραστηριοτήτων για διάστημα 3 μηνών από το πλοίο WEST CAPELLA.
Το συγκεκριμένο πλοίο θα ξεκινήσει τη διαδικασία ερευνών από τις 12 Ιουλίου και σύμφωνα με σχετική NAVTEX, κηρύσσεται Ζώνη Ασφάλειας 500 μέτρων περιμετρικά από το σημείο που θα πλέει το WEST CAPELLA. Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη περιοχή για οποιοδήποτε λόγο.



thinknews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη