1 Αυγ 2017

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΜΠΟΡΙΣΟΦ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ!





«Ακαδ. Μάρκοφ: Ο θείος Σαμ θέλει να διώξει τον παππού Ιβάν»

«Εμείς οι ιστορικοί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε. Διακατεχόμαστε από
ηθικό νόμο», δήλωσε ο ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση (BTV) σε σχέση με την επικείμενη υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.


Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε πρώτη τη Δημοκρατία της  (ψευδο)μακεδονίας (τα Σκόπια),  ως χώρα, εξακολουθεί από το 1992 να μην υπογράφει μια τέτοια σύμβαση.


Ο ιστορικός ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα λύσει μαγικά τα προβλήματα, ιδίως από την άποψη της κοινής μας ιστορίας. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της γλώσσας των Σκοπίων, των  ιστορικών προσωπικοτήτων: Γκότσε Ντέλτσεφ, Τοντόρ Αλεξαντρόφ, Νίκολα Γιονκόφ Βαπτσάροφ.


Ο Μάρκοφ είπε ότι υπάρχουν ιστορικοί που κερδίζουν το ψωμί τους κάνοντας καριέρα με παραποιήσεις της ιστορίας. Επομένως, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τα ιστορικά γεγονότα στα βιβλία της ιστορίας.


Έτσι, σε ό, τι είναι γραμμένο στα σχολικά βιβλία,  για δολοφονηθέντες Βούλγαρους των Σκοπίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο ακαδημαϊκός Μάρκοφ είπε:

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε εμείς. Να γράψουμε την αλήθεια. Δεν θα συμφωνήσουμε στο συμβιβασμό με την ιστορία όπως κάνουν οι πολιτικοί πριν και μετά το ‘89».


Ο Μάρκοφ πρόσθεσε ότι οι ιστορικοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν οι πολιτικοί.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πολιτική για τα Σκόπια,  σχεδιάζεται η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μετά το Μαυροβούνιο πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπορίσοφ παρουσίασε τη Συνθήκη Φιλίας, πρώτα, στον Αμερικανό πρέσβη. Ο θείος Σαμ θέλει να διώξει τον Ιβάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκοφ, προσθέτοντας ότι αυτή (η συνθήκη)  βρίσκεται σε αντίθεση με την πολιτική, την ιστορία, την επιστήμη, τα γεγονότα και την αλήθεια.
(cross.bg)

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη