4 Αυγ 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ – Γιατί αποσύρουν άρον – άρον εκατομμύρια αυγά στην Ευρώπη

Κατά χιλιάδες μαζεύουν οι αρχές τα αυγά από τα ράφια στην Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο λόγω των φόβων ότι
είναι τοξικά μετά από έλεγχο που έδειξε υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου fiproni.

Περίπου 180 αγροκτήματα έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία καθώς οι αρχές παλεύουν να εξακριβώσουν την έκταση του σκανδάλου, ενώ ένα εκατομμύριο αυγά με προορισμό την Γερμανία ανακλήθηκαν στα ολλανδικά σύνορα στις αρχές της εβδομάδας.
Έλεγχοι στα περιττώματα, το αίμα και τα αυγά των πουλιών έδειξαν υψηλά επίπεδα του fipronil, ένα συνηθισμένο προϊόν κατά άπτερων εντόμων όπως ο ψύλλος, η ψείρα ή το τσιμπούρι, αλλά απαγορευμένο για την χρήση σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υψηλής τοξικότητας ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, τον θυρεοειδή αδένα και τα νεφρά, εάν καταναλωθεί σε ικανές ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Στο Βέλγιο οι αρχές ερευνούν την λίστα πελατών δυο εταιρειών στην Φλαμανδία που ειδικεύονται στην παραγωγή και την πώληση εντομοκτόνων κατά των ψύλλων. Ο φόβος τους είναι αν στο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται νόμιμα στα πουλερικά έχει προστεθεί η παράνομη ουσία για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του.
Στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας περίπου 900.000 αυγά που είχαν εισαχθεί από το Βέλγιο καθώς οι έλεγχοι έδειξαν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου.
Την Δευτέρα η NVWA προειδοποίησε τους Ολλανδούς καταναλωτές ότι μια παρτίδα αυγών «περιείχαν τόσο υψηλά επίπεδα fipronil που η κατανάλωση τους εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσιο υγεία» και συμβούλευσε αυγά από τουλάχιστον 27 αγροκτήματα να μην δίνονται σε παιδιά.
Το μέγεθος του σκανδάλου δεν είναι ακόμα σαφές, λένε οι αρχές καθώς δεν είναι γνωστό πόσα αγροκτήματα εμπλέκονται στην υπόθεση και η εξέταση 600 δειγμάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» όπως επίσης και πόσα από τα αυγά έχουν ήδη καταναλωθεί.
Στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 1000 αγροκτήματα με πουλερικά που παράγουν 11 δισ. αυγά τον χρόνο, από τα οποία τουλάχιστον τα μισά εξάγονται κυρίως στην Γερμανία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη