19 Σεπ 2017

Μεγάλα σχέδια των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα – Τι είπε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα

Οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε «πύλη εισόδου» για τη μεταφορά αερίου και αγαθών

προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» και στον Αθανάσιο Έλλις ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο ενεργειακό πλέγμα της περιοχής, να επισημάνει τη σημασία των αγωγών TAP και IGB όπως και ενός πλωτού τερματικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.
Ο ίδιος διαπίστωσε μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως τονίζει όντως θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.
Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι εργάζεται για να πραγματοποιηθεί σύντομα επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ενώ εγκωμίασε την εξαιρετικά στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με βασικό άξονα τη «ζωτικής σημασίας» βάση της Σούδας.
Ανέφερε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να είχε υπογραφεί μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία, καθώς αυτό θα διευκόλυνε επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών, για τις οποίες σπεύδει να επισημάνει ότι είναι «διπλής χρήσης», καλύπτοντας ανάγκες και της ελληνικής πλευράς.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη