22 Σεπ 2017

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ


Τις παραδοσιακές χρήσεις του κρεμμυδιού ως ...φαρμάκου για τα κρυολογήματα, τον βήχα, τις μολύνσεις, διερευνά διδακτορική διατριβή που επικεντρώνεται στη λαϊκή ιατρική, στην περιφέρεια του νομού Δράμας.

Γιατροσόφια με κρεμμύδια που προέκυψαν από προσωπικές συνεντεύξεις ηλικιωμένων κατοίκων του νομού, καταγράφονται στη διατριβή, όπως το αντιπυρετικό με κομμένες φέτες κρεμμυδιού, τοποθετημένες στο κάτω μέρος του πέλματος και δεμένες με διάφανη μεμβράνη για όλη τη διάρκεια της νύχτας!

Αντιφλεγμονώδη δράση στα δάχτυλα μπορεί να έχει επίσης ένα μικρό καθαρισμένο κρεμμύδι, ελαφρώς ζεσταμένο και τοποθετημένο στο δάχτυλο ώστε να καλύπτει και το επωνύχιο ενώ σε χτυπήματα συνιστάται πάνω στην πληγή, ένα έμπλαστρο με χτυπημένο κρεμμύδι και χοντρό θαλασσινό αλάτι!

Μέρος της εργασίας "Εθνοφαρμακολογικές χρήσεις του κρεμμυδιού (Allium cepa) στη λαϊκή ιατρική στην περιφέρεια του νομού Δράμας" παρουσίασε στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στα Χανιά, η υποψήφια διδάκτωρ Φαρμακογνωσίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Τομέας Φαρμακολογίας-Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Στυλιανή Τσιότσιου-Παπαεμμανουήλ.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιβλέπουσα καθηγήτρια, Δρ. Διαμάντω Λάζαρη, η διατριβή θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια και περιλαμβάνει εκτεταμένη εθνοφαρμακολογική έρευνα και στη συνέχεια μελέτη, σε όλη την περιφέρεια του νομού Δράμας, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις χρήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης, από τις αυτόχθονες κοινωνίες στη λαϊκή θεραπευτική, τα γνωστά δηλαδη "γιατροσόφια της γιαγιάς".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη