24 Σεπ 2017

Πόσα κρυπτο-νομίσματα χρειάζεται ο κόσμος;

Θα μπορούσαν όλα τα υπάρχοντα κρυπτο-νομίσματα να συνυπάρχουν ειρηνικά;


Στο Coinmarketcap.com υπάρχουν 1.110 κρυπτο-νομίσματα. Εννιά απ’ αυτά έχουν αγοραία αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 337 έχουν αγοραία αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.Χρειαζόμαστε, άραγε, όλα αυτά τα κρυπτο-νομίσματα; Μήπως θα επιβιώσει εκείνο με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και όλα τα υπόλοιπα θα εξαφανιστούν; Μήπως ένα νέο κρυπτο-νόμισμα θα σαρώσει όλα τα υπόλοιπα; Θα μπορούσαν όλα τα υπάρχοντα κρυπτο-νομίσματα να συνυπάρχουν ειρηνικά;
Όταν ξεκινάει κάποιος να βρει τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ εύκολο να προσπαθήσει να βρει ομοιότητες και μια αντιστοιχία των κρυπτο-νομισμάτων με π.χ. το παραστατικό χρήμα ή τα πολύτιμα μέταλλα.
Αν και υπάρχουν 164 επίσημα παραστατικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο, η αναλογία με τα κρυπτο-νομίσματα δεν στέκει καθώς το παραστατικό χρήμα περιορίζεται τεχνητά από τα σύνορα και τις νομισματικές πολιτικές μιας χώρας. Χωρίς σύνορα ή αν πολλές χώρες αποφάσιζαν να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα – όπως π.χ. στην περίπτωση της Ευρ. Ένωσης – ο αριθμός των νομισμάτων θα μειωνόταν.
Μήπως τα κρυπτο-νομίσματα παραπέμπουν στα πολύτιμα μέταλλα; Εξάλλου, η αρχή της προσφοράς και της ζήτησης που διέπει τα κρυπτο-νομίσματα και τα πολύτιμα μέταλλα είναι εν πολλοίς η ίδια – έχεις μια συγκεκριμένη ζήτηση για ένα συγκεκριμένο στοιχείο (χρυσός, ασήμι, πλατίνα, νικέλιο κλπ.) και έχεις και προσφορά που παρέχεται από εξορυκτικές δραστηριότητες που βασίζονται στον εξής περιορισμό: οι τιμή του μετάλλου πρέπει να είναι υψηλότερη από το κόστος της ανακάλυψης, της εξόρυξης και της επεξεργασίας αυτού του μετάλλου.
Αν και η αρχή είναι παρεμφερής, η αναλογία δεν μπορεί να σταθεί επειδή (τουλάχιστον στη θεωρία) έχεις ένα κρυπτο-νόμισμα που μπορεί να κάνει τα πάντα αλλά δεν έχεις και δεν μπορείς να έχεις ένα μέταλλο που να μπορεί να αποκτήσει τις ιδιότητες άλλων μετάλλων. Άρα, και πάλι, στη θεωρία, τα κρυπτο-νομίσματα θα μπορούσαν να συγκλίνουν κάποια στιγμή ενώ τα μέταλλα δεν μπορούν.
Ίσως τελικά τα κρυπτο-νομίσματα να παραπέμπουν σε apps. Η σύγκριση έχει ένα νόημα. Κάθε εφαρμογή είναι καλή σε κάτι και κάθε κρυπτο-νόμισμα είναι επίσης καλό σε κάτι ή τουλάχιστον υποτίθεται ότι κάνει κάτι συγκεκριμένο. Υπάρχουν πολλαπλές εφαρμογές που κάνουν το ίδιο πράγμα – κάποιες καλύτερα, κάποιες χειρότερα – και υπάρχουν πολλαπλά κρυπτο-νομίσματα που κάνουν το ίδιο πράγμα – κάποια καλύτερα, κάποια χειρότερα, κάποια είναι σχεδιασμένα για μια συγκεκριμένη περιφέρεια, κάποια είναι ενσωματωμένα με άλλα συστήματα που ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο σύνολο χρηστών.
Και έτσι, εν τέλει, ίσως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολλά κρυπτο-νομίσματα, αν τα θεωρήσουμε αντίστοιχα προς τα apps.


 fortunegreece.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη