24 Σεπ 2017

Οριστική «ταφόπλακα» σε παλιές (ανοιχτές) φορολογικές υποθέσεις: Ποιους ψάχνει πλέον η Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Οι πρόσφατες οδηγίες προς τις εφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις οποίες μπαίνει οριστική
«ταφόπλακα» σε ελέγχους φορολογικών υποθέσων μέχρι το 2005, μετά και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις περί 5ετούς παραγραφής των υποθέσεων (και αυτών που προκύπτουν από τις διάφορες «λίστες»), έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στον τομέα της φοροδιαφυγής αλλά και τους στόχους των κρατικών εσόδων.

Άλλωστε, όπως παραδέχεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, οι έλεγχοι της τελευταίας πενταετίας έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου


Επισημαίνει ότι η εισπραξιμότητα φτάνει στο 47%, ενώ αντίθετα για τις παλιές υποθέσεις κινείται κοντά στο 9%.

Όπως αναφέρει, όσο πιο πρόσφατοι είναι οι έλεγχοι τόσο μεγαλύτεροι είναι η εισπραξιμότητα. Από την τοποθέτηση του προκύπτει ότι οι λίστεvwς έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία.

Αναφερόμενος στις παραγραφόμενες χρήσεις τονίζει ότι η φορολογική διοίκηση οφείλει να σεβαστεί τις επιταγές του κράτους δικαίου και να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική των παρατάσεων από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κ. Πιτσιλής αποκαλύπτει ότι η φορολογική αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται προτάσεις για αλλαγή του συστήματος επιβολής των προστίμων και των προσαυξήσεων, ενώ αναφερόμενος στο λαθρεμπόριο καυσίμων τονίζει ότι ξεκίνησε η αξιοποίηση των στοιχείων από το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών- εκροών.

Ερωτηθείς για το εάν θα έβλεπε θετικά μια νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για όλους του φορολογουμένους, απαντά ότι οι «δοσοποιήσεις» έχουν καλή εισπραξιμότητα, σημειώνοντας πάντως ότι η απόφαση για περισσότερες δόσεις είναι πολιτική.

Τέλος, μιλώντας για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, θεωρεί ότι οι πολίτες που πασχίζουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους περιμένουν την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του ανθρώπινου δυναμικού.
Ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται

Μόνο αν ο φορολογούμενος έχει παραλείψει να υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση, μπορεί πλέον να ξεκινήσει έλεγχος φορολογίας εισοδήματος ή ΚΒΣ, για χρήσεις πριν το 2005. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο απόφαση της ΑΑΔΕ που δίνει οδηγίες στις εφορίες για το πώς θα ιεραρχούν τις εκκρεμείς υποθέσεις για φορολογικό έλεγχο.
Εφαρμόζοντας τη νομολογία που δημιούργησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας ισχύει ο κανόνας για 5ετή παραγραφή και άρα ότι οι χρήσεις έως και το τέλος του 2005 έχουν πλέον παραγραφεί, η ΑΑΔΕ δίνει εντολή να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στα εξής: – Για χρήσεις από το 2001 έως 2005, έλεγχοι θα γίνονται εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση. Με άλλα λόγια, αν έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις και δεν έχει κοινοποιηθεί ως τώρα κάποια εντολή ελέγχου για τα έτη αυτά, οι φορολογούμενοι δεν έχουν να ανησυχούν για ελέγχους και πρόστιμα.
– Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία». Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν αυτά προέρχονται από το εξωτερικό (πχ λίστες Λαγκάρντ κλπ) τότε θεωρούνται πράγματι «νέα στοιχεία», αν όμως προέρχονται από ελληνικές τράπεζες (πχ λίστα εμβασμάτων) αμφισβητείται αν πράγματι αποτελούν νεώτερα στοιχεία ή όχι. Το θέμα αναμένεται να κριθεί δικαστικά στα τέλη του 2017.
– Οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, οπότε ισχύει 20ετής και όψι 5ετής παραγραφή
– Οι χρήσεις 2011 και μετά είναι όλες ανοικτές προς έλεγχο «και με το νόμο» καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής.
Τα παραπάνω ισχύουν για τις φορολογίες εισοδήματος και Κ.Β.Σ., καθόσον για τις φορολογίες κεφαλαίου, Φ.Π.Α. και τελών χαρτοσήμου ισχύουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής.
Ως εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχων-ερευνών νοούνται οι προτεραιοποιημένες υποθέσεις για τις οποίες ως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας δεν έχει θεωρηθεί έκθεση ελέγχου ή πληροφοριακή έκθεση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη