24 Οκτ 2017

Αυλαία την επόμενη εβδομάδα για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


To φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 183 ταινίες μεγάλου μήκους και 60 ταινίες μικρού μήκους.


Το πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 12 του ίδιου μήνα, παρουσίασαν σήμερα η πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Φεστιβάλ,  Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης, οι οποίοι υποσχέθηκαν στο σινεφίλ κοινό ένα φεστιβάλ με νέες τεχνολογίες και νέα τμήματα, σινεμά με νέο τρόπο θέασης αλλά και επιλογής των ταινιών που προβάλλονται σε αυτό.
Συνολικά στο φεστιβάλ θα προβληθούν φέτος 183 ταινίες μεγάλου μήκους και 60 ταινίες μικρού μήκους. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης, οι έννοιες του νόστου, της επιστροφής, της “ρίζας” διατρέχουν τις 14 ταινίες -11 ξένες και τρεις ελληνικές- του διαγωνιστικού τμήματος. Πρόκειται για ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων, τολμηρών δημιουργών, ιδωμένες σε συνάρτηση με τις ιδέες που αναπτύσσονται στο εμβληματικό έργο “Το ρίζωμα” της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ (το βιβλίο διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του “ξεριζώματος” που τον έχει πλήξει και διακηρύττει ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής»).
Παράλληλα, οι 14 ταινίες γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης, με τίτλο “Το ρίζωμα”. Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους Έλληνες εικαστικούς, να δουν ο καθένας από μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα -ζωγραφικά σχέδια, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, γλυπτά- θα παρουσιαστούν στην πρώην Αποθήκη Στρατού (προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) κατά τη διάρκεια του 58ου ΦΚΘ.
Ως ταινία έναρξης του Φεστιβάλ ορίστηκε η καθηλωτική ιστορία αγάπης “Η ψυχή και το σώμα” (θα προβληθεί μετά το Φεστιβάλ στις αίθουσες) της πολυβραβευμένης Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Στο παράδοξο, ρομαντικό φιλμ ομορφιά και γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους. Το 58ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στην σκηνοθέτιδα, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στο κοινό τις ταινίες της.
Στο “Πάρτι/The Party” της Βρετανίδας Σάλι Πότερ που θα κλείσει την αυλαία του 58ου Φεστιβάλ, μια φιλόδοξη πολιτευόμενη προσκαλεί τους φίλους της στο σπίτι για να γιορτάσουν την προαγωγή της. Το φιλμ ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, για να σχολιάσει πανέξυπνα τη μπουρζουαζία, την πολιτική, τα ανθρώπινα πάθη και την ηθική.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διοργάνωση, θα προβληθούν συνολικά 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες (από τις οποίες 20 σε πρώτη προβολή, 5 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα “Ξεπερνώντας τα σύνορα”).
Το διεθνές πρόγραμμα προβολών (Out of Competition, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές προβολές, “carte blanche” στο σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος επιλέγει 10 αγαπημένες ταινίες του, ριζοσπαστικές ταινίες στο “Film Forward”, μεταμεσονύχτιες προβολές) περιλαμβάνει το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα καθώς και νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών V/R (Virtual Reality).
Επίσημοι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ θα είναι φέτος -πέραν της Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι– ο γνώριμος πλέον στη διοργάνωση Αλεξάντερ Πέιν, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία “Μικρόκοσμος”/Downsizing, και ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε δυο ταινίες: ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ “Dolphin Man” του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου “Σπόρος“.
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Σουηδός δημιουργός Ρούμπεν Έστλουντ, ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.
Αφιέρωμα επίσης θα πραγματοποιηθεί στο τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλυγουντ της δεκαετίας του ΄50- αλλά και στις σπάνιες ταινίες του Γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα “Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά” (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια») με 11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και το τραγικά σύγχρονο θέμα της ανεργίας και της εργασίας στο αφιέρωμα “Αόρατα χέρια”.
Την κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης απαρτίζουν οι: Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ), Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία) και η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.
Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης είναι 700.000 ευρώ (ποσό που προέρχεται από την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού, το ΕΣΠΑ, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, συνεργαζόμενους φορείς, χορηγίες, ίδια έσοδα).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη