21 Οκτ 2017

ΣΚΑΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ;
Η γερμανική Bosch κλείνει το εργοστάσιο της BSH Hellas (πρώην Πίτσος) στου Ρέντη. Η εταιρεία θα λειτουργήσει το εργοστάσιο για ένα χρόνο ακόμη, καθώς η διοίκηση εξασφάλισε από τη μητρική μια μικρή παραγγελία για εντοιχισμένους φούρνους Bosch.

Η διοίκηση ενημέρωσε τους 250 εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο περιλαμβάνει εκτός των νόμιμων αποζημιώσεων και μπόνους σε μετρητά για κάθε έτος εργασίας στην εταιρεία με ανώτατο χρηματικό όριο τα 120.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στην εταιρεία Bosch Siemens Hellas (BSH) συμμετείχε και η Siemens αλλά μεταβίβασε τη συμμετοχή της το 2014 στην Bosch.
H επιστολή της εταιρείας στους εργαζόμενους
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τις κινήσεις τις οποίες σχεδιάζει και θα υλοποιήσει η Εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017, η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια.

Όπως ήδη γνωρίζετε, από την 1η Ιανουαρίου 2018 το εργοστάσιο της Αθήνας δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του Ομίλου και ως εκ τούτου η οριστική διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής του δραστηριότητας ήταν αντικειμενικά δεδομένη και απαραίτητη.
Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του Ομίλου αλλά και η τοπική διοίκηση της εταιρείας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την εύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης προκειμένου να αμβλυνθούν, όσο αυτό είναι εφικτό, οι επιπτώσεις ιδίως προς το προσωπικό της εταιρείας λόγω της ολοκλήρωσης του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας, εδώ και καιρό εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσο θα ήταν εφικτό να παραχθούν, έστω και προσωρινά, κάποια άλλα προϊόντα στο εργοστάσιο αυτό.
Αν και δεν υφίστανται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, η διοίκηση είναι διατεθειμένη να λάβει τα ακόλουθα μέτρα και να δεχθεί προσωρινά μία σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό της από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας.
Η διοίκηση της εταιρείας και σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, μετά από μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε και πέτυχε να μεταφερθεί μέρος της μελλοντικής παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO στο εργοστάσιο της Αθήνας, που αρχικά είχε αποφασιστεί να εκτελεστεί σε άλλη χώρα, καταρχάς για διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1.1.2018 έως και την 31.12.2018, για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Το μικρότερο εύρος παραγωγής του IC4 EVO απαιτεί ταυτόχρονα την προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας σε αυτές τις νέες συνθήκες. Η απόφαση της μεταφοράς μέρους της παραγωγής του ανωτέρω προϊόντος, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας για ακόμη ένα έτος, οριστικοποιήθηκε μόλις πρόσφατα και λήφθηκε κατ’ εξαίρεση των αρχών λειτουργίας του Ομίλου, αφού είναι γνωστό ότι η παραγωγή του ανωτέρω προϊόντος είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, και η δε απόφαση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αντικειμενικούς επιχειρηματικούς κανόνες και κριτήρια αφού επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία της εταιρείας.
Ακόμα και σε αυτές τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, σας διαβεβαιώνουμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η φροντίδα και στήριξη των εργαζομένων μας. Αναγνωρίζοντας τη μακρόχρονη προσφορά και αφοσίωσή σας, καθώς και την ιδιαιτερότητα του εργοστασίου της Αθήνας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, υποχρεωμένη όμως και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου, η Εταιρεία αποφάσισε να προτείνει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ με, μεταξύ άλλων, καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση κι ενίσχυση των εργαζομένων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό έντυπο το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2017 (λεπτομέρειες του προγράμματος θα δείτε στη σχετική ανακοίνωση). Σημειώνουμε ότι η αποδοχή της κάθε αιτήσεως ανήκει στην απόλυτη κρίση της εταιρείας.
Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εθελοντικής Αποχώρησης θα εκτιμηθεί η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, προκειμένου στον χρόνο που θα έχουμε μπροστά μας να προσδιοριστεί το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας, σύμφωνα με τις ανάγκες προσαρμογής που θα προκύψουν από τις νέες συνθήκες. Οι λύσεις αυτές θα αναζητηθούν από τη διοίκηση της εταιρείας και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με γνώμονα πάντα την εύρεση του βέλτιστου, όσο είναι εφικτό, πλαισίου και για τους εργαζόμενους αλλά και για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου για το διάστημα που προαναφέραμε».
Πηγή: fimes.gr 
     
    Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη