22 Οκτ 2017

Οι περικοπές των συντάξεων στήνουν τις κάλπες

Τι βγάζουν οι πρόβες στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ για όσα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση: λίγο μετά τη δεύτερη μέρα των
Χριστουγέννων του 2018 οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους τις μειώσεις ως 22% στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019. Θα το αντέξει αυτό ο Αλ. Τσίπρας;
 

 Αλέκος Παπαναστασίου

Ο χρόνος των επόμενων εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πάρει πάνω του τη φθορά από τις περικοπές στις συντάξεις που έχει ήδη ψηφίσει ή θα διαλέξει την απόδραση για να προσπαθήσει να μετακυλίσει το κόστος στον αντίπαλό του.

Οι περικοπές που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2018 και θα αφορούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019.
Η μείωση των συντάξεων θα φτάνει κατά μέσο όρο το 18% για το σύνολο της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, ενώ αν συνυπολογιστεί και η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων θα αγγίξει το 22%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του Protagon από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ, οι περικοπές μόνο για τις κύριες συντάξεις, με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή, θα είναι οι ακόλουθες:

– Παράδειγμα πρώτο: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 915 ευρώ μεικτά, τα οποία αντιστοιχούν σε 817 ευρώ καθαρά, θα λάβει για τον Ιανουάριο του 2019 μεικτό ποσό 761 ευρώ, ήτοι 715 ευρώ καθαρά. Η μείωση στο καθαρό ποσό θα είναι 102 ευρώ (μιλάμε αποκλειστικά για την κύρια σύνταξη).

– Παράδειγμα δεύτερο: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.140 ευρώ μεικτά, ήτοι 1.018 ευρώ καθαρά, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 931 μεικτά που αντιστοιχούν σε μόλις 875 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό φτάνει σε αυτή την περίπτωση τα 143 ευρώ.

– Παράδειγμα τρίτο: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.960 ευρώ μεικτά, 1408 ευρώ καθαρά, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.245 μεικτά που αντιστοιχούν σε μόλις 1.170 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό θα είναι 238 ευρώ.

Το σοκ από την αναντιστοιχία λόγων και έργων, ιδίως μετά το κυβερνητικό success story, θα είναι μεγάλο. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στα MME. Ιδίως οι πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές θα το πιάσουν μήνες πριν μιλώντας για αυτά που έρχονται στους συνταξιούχους.

Στην κυβέρνηση τα γνωρίζουν όλα αυτά. Αν δεν καταφέρουν να αποφύγουν να εφαρμόσουν τις περικοπές που ψήφισαν φαίνεται ότι θα προτιμήσουν να το κάνει κάποιος άλλος ώστε να μπορούν τον κατηγορήσουν ότι ευθύνεται ο ίδιος που… δεν διαπραγματεύτηκε.

Ευρωπαϊκή πηγή με μεγάλη εμπειρία έλεγε στο Protagon μέσα στην εβδομάδα ότι η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών είναι ο Σεπτέμβριος του 2018, καθώς ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να «περάσει» το κόστος της περικοπής των συντάξεων σε μια άλλη κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2020 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν πιστέψουμε πάντως την ΕΡΤ (φωτογραφία από εκπομπή που μεταδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Οκτωβρίου) ο κ. Τσίπρας έθεσε την ίδια ημέρα το αίτημα να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του 2019 -οι περικοπές στις συντάξεις δηλαδή- στη συνάντηση που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.Κρίνοντας από τη γραπτή δήλωση της Λαγκάρντ, την οποία διένειμε το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια. Η επικεφαλής του Ταμείου συγχαίρει τον έλληνα πρωθυπουργό για την «πρόσφατη μεταρρύθμιση στον τομέα των συντάξεων»… για αυτό δηλαδή που, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, θα της ζητούσε να μην εφαρμοστεί.







protagon.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη