15 Νοε 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τον ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ αν ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ από ΑΥΤΑ τα ΦΑΡΜΑΚΑ !!!

Ο Κουρκουμάς είναι ένα εξαιρετικά ευεργετικό φυσικό συστατικό, το οποίο πιστεύεται ότι αποτελεί μια εναλλακτική
θεραπεία για πολλές διαφορετικές ασθένειες. Δηλαδή, καθώς η χρήση του έχει λιγότερες παρενέργειες, συχνά συνιστάται ως φυσική παραλλαγή φαρμάκων.
 Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, εάν χρησιμοποιείται υπερβολικά ή σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα.
Όταν αναφερόμαστε στον κουρκουμά, οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται την βασική ρίζα αυτού του φυτού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως μαγειρικό καρύκευμα, ως φάρμακο, αλλά και σε τελετές στην Ινδία για περισσότερο από τέσσερις χιλιετίες.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία, αν και δεν έχουν όλα επιστημονική υποστήριξη.
Οι περισσότερες από τις ιδιότητές του οφείλονται στο δραστικό συστατικό του, την κουρκουμίνη, για την οποία έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρές αντι-καρκινογόνες, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Λόγω της ευεργετικής δράσης της, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κουρκουμά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ή ως εναλλακτική λύση στα συνταγογραφούμενα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιθυμία τους να αποφεύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις και τις επιπλοκές της υπερβολικής χρήσης φαρμακευτικών προϊόντων.
Όμως, ο κουρκουμάς μπορεί να είναι επικίνδυνος αν ληφθεί σε συνδυασμό με ορισμένα συγκεκριμένα φάρμακα και αυτό μπορεί να προκαλέσει βλαβερές και σοβαρές παρενέργειες.
Μερικές φορές, οι πλέον συμφέρουσες ιδιότητές του μπορεί να γίνουν επικίνδυνες εάν συνδυαστούν με φάρμακα. Έτσι, η αντιθρομβωτική ιδιότητά του που μειώνει τους θρόμβους του αίματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία εάν συνδυαστεί με φάρμακα που αμβλύνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη, η βαρφαρίνη (Coumadin ή η κλοπιδογρέλη (Plavix). Ο συνδυασμός τους ενισχύει πραγματικά την επίδραση των φαρμάκων που αμβλύνουν το αίμα και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Ο Κουρκουμάς αλληλεπιδρά επίσης με τα διαβητικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα. Συγκεκριμένα, ενισχύει την επίδρασή τους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος χαμηλού σακχάρου στο αίμα πολύ περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως θολή όραση, παραλήρημα, διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας, άγχος και τρεμούλιασμα.
Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα ενώ ακόμη και να προκαλέσει δύσπνοια και αναφυλαξία.
Επιπλέον, ο κουσκουμάς δεν πρέπει να συνδυάζεται με φάρμακα που μειώνουν το στομαχικό οξύ, καθώς το σώμα αυξάνει στην πραγματικότητα την παραγωγή του στομαχικού οξέος και έτσι οδηγεί σε ναυτία, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και οισοφαγικές διαταραχές.
Αυτά τα φάρμακα τα οποία μειώνουν το οξύ του στομάχου περιλαμβάνουν Ομεπραζόλη, Famotidine (Pepcid), Cimetidine (Tagamet) και Ranitidine (Zantac).
Επομένως, αν λαμβάνετε κουρκουμά ταυτόχρονα με κάποιο φάρμακο ή σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποια αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με κάποια άλλη φυσική εναλλακτική λύση ή να μειώσετε την ποσότητα του κουρκουμά που καταναλώνετε.
Πηγή: organicandhealthy.org – Μετάφραση-Απόδοση: diadrastika.com
Γενικότερα, ενημερωθείτε για την πιθανή αρνητική πλευρά βοτάνων, βολβών, ριζών κλπ που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά ή συμπληρωματικά διατροφής με ή χωρίς συνδυασμό φαρμάκων.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.



diadrastika
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη