18 Νοε 2017

Κάτι ήξερε ο Έλληνας Α/ΓΕΑ που δεν ανησυχούσε για τα τουρκικά F-35…

Η πρόσβαση της Τουρκίας στη Νατοϊκή τεχνολογία θα περιοριστεί εάν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού
συστήματος S-400, καθώς αυτό δεν είναι συμβατό με τα δυτικά συστήματα που η Τουρκία διαθέτει. Αυτό ανέφερε η αναπληρωτής υφυπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ Χάιντι Γκραντ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο και συμπλήρωσε πως η αγορά των ρωσικών πυραύλων μπορεί να έχει επίπτωση στην απόκτηση και επιχειρησιακή ικανότητα μαχητικών F-35.
Η Γκραντ αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει για το πώς θα απαντήσει η Ουάσινγκτον. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί είχε πει πως η συμφωνία για την προμήθεια των S-400 έχει ολοκληρωθεί. Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε την καταβολή της προκαταβολής για τους πυραύλους.
Η Γκραντ πάντως εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Τουρκία, εφόσον αυτή προμηθευτεί τους S-400. «Ανησυχούμε σοβαρά, όχι μόνο ως ΗΠΑ αλλά και εκ μέρους των εταίρων μας, καθώς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτή τη τεχνολογία αιχμής πέμπτης γενιάς», είπε.
Η Τουρκία εξέφρασε την πρόθεση απόκτησης 100 μαχητικών F-35A. Τα πρώτα μαχητικά αναμενόταν να παραδοθούν το 2018. Η απόφαση της Τουρκία, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ να αγοράσει ρωσικούς S-400 έχει προκαλέσει ανησυχία εντός της συμμαχίας.
Πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αγοράζει ό,τι θέλει, εννοώντας μάλλον ότι ισχύει και το ότι η Συμμαχία έχει δικαίωμα να αποφασίζει τι στρέφεται κατά των συμφερόντων της και τι όχι.
Ο Τσανικλί πάντως δήλωσε πως η Τουρκία δεν απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και πως η αγορά των ρωσικών πυραύλων δεν γίνεται για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω των τουρκικών αμυντικών αναγκών.
«Τρία πουλάκια» που λέμε και στην Ελλάδα. Κάτι ήξερε όμως ο Α/ΓΕΑ που δεν έδειξε και πολύ ανήσυχος πρόσφατα για ενδεχόμενο τουρκικό στόλο μαχητικών F-35, υπερτονίζοντας το «αν και όταν»…
defence-point.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη