11 Νοε 2017

Εκπτώσεις… Βlack Friday από Παππά σε καναλάρχες

Από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Νίκος Παππάς κήρυξαν πόλεμο κατά
της διαπλοκής και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών. Δεσμεύονταν πως το τζάμπα… πέθανε, πως οι καναλάρχες θα πληρώσουν και μάλιστα πολλά χρήματα για να αποκτήσουν άδειες λειτουργίας.
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΜΠΟΡΕΙ οι τηλεοπτικοί σταθμοί για χρόνια να πλήρωναν φόρους και εισφορές, αλλά είναι απόλυτα αληθές πως δεν είχαν πληρώσει ποτέ για να αποκτήσουν άδεια. Και αυτό βαραίνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. που κυβερνούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
ΕΠΕΙΔΗ, όμως, πολλά ακούστηκαν και ακόμα πιο πολλά θα ακουστούν στο προσεχές μέλλον, ας δούμε ποιο θα είναι το τελικό κόστος απόκτησης τηλεοπτικής άδειας. Με λίγα απλά… μπακαλίστικα μαθηματικά αποδεικνύεται πως αν και ο Νίκος Παππάς θα ανοίγει σαμπάνιες πανηγυρίζοντας την είσπραξη 245 εκατομμυρίων ευρώ, τα τελικά καθαρά έσοδα του Δημοσίου για την επόμενη δεκαετία δεν θα ξεπερνούν τα μόλις 45 εκατομμύρια. Ουσιαστικά πρόκειται για εκπτώσεις τύπου Black Friday, καθώς η μείωση του κόστους αγγίζει το 82%.
Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του διαγωνισμού θα προβλέπει επτά άδειες με ποσό εκκίνησης 35 εκατομμυρίων ευρώ. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα προσέλθουν περισσότεροι από επτά υποψήφιοι, οπότε και το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 245 εκατομμύρια. Αλλά, προχθές το βράδυ, με μια μαγική τροπολογία ο Νίκος Παππάς μείωσε τον ειδικό φόρο τηλεόρασης από 20% στο 5%, δίνοντας ουσιαστικά φοροελάφρυνση 20 εκατομμυρίων κατ’ έτος στα κανάλια. Αρα η δεκαετής μείωση φόρου φτάνει στα 200 εκατομμύρια. Οπότε με μια απλή αφαίρεση βγαίνει πως το Δημόσιο θα εισπράξει μόλις 45 εκατομμύρια και πως ο κάθε καναλάρχης θα επιβαρυνθεί με περίπου 6,5 εκατομμύρια για την απόκτηση δεκαετούς άδειας λειτουργίας.
Ο ΝΙΚΟΣ Παππάς κατόρθωσε να χάσει σε ένα πολιτικό παιχνίδι που ουσιαστικά έπαιζε μόνος του. Στην αρχή ζάλισε όλη την κοινωνία με την περίφημη μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, σύμφωνα με την οποία η τεχνολογία επέτρεπε την εκπομπή μόλις τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Τώρα που θα εκπέμπουν επτά, αντί να καταρρεύσει το παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό σύστημα απλά αποδεικνύεται ο σανός που πούλαγε η κυβέρνηση. Σανός που μάλλον τον είχαν μαζέψει από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, που σαν κομήτης μπήκε και… βγήκε στον περσινό διαγωνισμό. Εναν διαγωνισμό παρωδία με «λαγούς» και περίεργη διαδικασία η οποία ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΚΑΙ τώρα ο Νίκος Παππάς ετοιμάζεται πάλι να θριαμβολογήσει όπως και τον Αύγουστο του 2016 ότι βάζει τους καναλάρχες να πληρώσουν χοντρά λεφτά και πως η «διαπλοκή» πέθανε. Στην πραγματικότητα όλη η διαδικασία θα αποδείξει πως ο τζάμπας… ζει.


*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
 Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη