15 Ιαν 2018

Δημοσκόπηση: Θρίλερ η αυτοδυναμία για τη Ν.Δ.

Μίκρυνε η διαφορά αλλά η Nέα Δημοκρατία προηγείται στη πρόθεση ψήφου με 10,1 εκατοστιαίες μονάδες επί των εγκύρων
ψηφοδελτίων - Τρεις μονάδες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια ενός χρόνου με την αντεπίθεση

Σε θρίλερ διαρκείας με αμφίρροπη εξέλιξη μετατρέπεται η διεκδίκηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το σημαντικότερο διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, αφού οι πολίτες προεξοφλούν μεν ότι θα κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν θέλουν να γίνει αυτό με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Το εκλογικό σώμα από τη μια απορρίπτει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε καίρια ζητήματα, όπως στο Σκοπιανό, από την άλλη όμως δεν συμμερίζεται τη σπουδή για προκήρυξη εκλογών που δείχνει η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί σε οριακά διψήφιο ποσοστό το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, πλην όμως η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου της άνετης πλειοψηφίας που έχουν θέσει οι επιτελείς της Πειραιώς.
Από τον περασμένο Μάιο, οπότε έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβερνητικής ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περιορίσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία. Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η ψαλίδα υποχώρησε από τις 14,5 στις 9,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Στην αυγή του νέου χρόνου φαίνεται ότι η συστηματική επιδοματική ψηφοθηρία στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο απέδωσε οριακά κέρδη, καθώς σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc που έτρεξε στα μέσα Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη θέση του και από το 16% βρέθηκε στο 17%, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μικρή κάμψη της απήχησής της και από το 26,4% βρίσκεται τώρα στο 26,2%.

Σε ελαφρώς ανοδική τροχιά φαίνεται να βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που δείχνει να εδραιώνεται στην τρίτη θέση με 8,2%, πλην όμως το ποσοστό αυτό δεν απέχει σημαντικά από το άθροισμα του 8% που είχαν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Στο 6% αποτυπώνεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής και στο 5,8% του ΚΚΕ, ενώ χαμηλότερα κινούνται η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝ.ΕΛ., που θα δώσουν μάχη για να μπουν στην επόμενη Βουλή.


Εξακομματική Βουλή

Σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς ποσοστό 15,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, ενώ στο 5% ανέρχονται όσοι εκδηλώνουν τάση για αποχή και στο 4,7% εκείνοι που δείχνουν προτίμηση στην άκυρη ή λευκή ψήφο. Με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς υπολογισμό της αποχής, των ακύρων και των λευκών, που ούτως ή άλλως δεν μετρούν στη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, η ψαλίδα της διαφοράς διαμορφώνεται στο 10,1%, καθώς η δύναμη της Ν.Δ. ανεβαίνει στο 29% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,9%. Αντιστοίχως, το Κίνημα Αλλαγής προσεγγίζει το 9,1%, η Χρυσή Αυγή το 6,7%, το ΚΚΕ το 6,4%, η Ενωση Κεντρώων το 2,8%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 2,4%, η ΛΑΕ το 1,8% και η Πλεύση Ελευθερίας το 1,2%. Προτίμηση σε άλλο κόμμα δείχνει το 4,3% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 17,4%.

Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο όριο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, αφού στη δύναμή της αναλογούν 150 βουλευτικές έδρες. Αντιστοίχως, στην κατά τα φαινόμενα εξακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 65 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 31, η Χρυσή Αυγή 23, το ΚΚΕ 22 και η Ε.Κ. 9 βουλευτές.

Το κλειδί για τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων βρίσκεται στις συσπειρώσεις και μετακινήσεις που παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων και κυρίως των δύο μεγαλύτερων εξ αυτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που το προηγούμενο διάστημα είχε καταβαραθρωθεί, φαίνεται να ανεβάζει τη συσπείρωσή του στο 46,4% και αισιοδοξεί ότι μπορεί να επαναπατρίσει το 17,1% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα είναι αναποφάσιστοι, όπως ενδεχομένως και το 11,9% από την ίδια δεξαμενή που τώρα δηλώνουν προτίμηση στην αποχή, στο λευκό και το άκυρο.

Ακόμη και έτσι, όμως, το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τη σειρά κατάταξης, αφού ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του (24,6%) εμφανίζονται να έχουν κάνει άλλες επιλογές. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί το υψηλό επίπεδο της συσπείρωσής της που στην παρούσα έρευνα φτάνει στο 80,4%.


Κάμψη με υψηλή παράσταση νίκης

Σε αντιστοιχία με την πρόθεση ψήφου κινούνται και τα άλλα μεγέθη που αποτύπωσε η έρευνα της Marc. H υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ευδιάκριτη, αλλά συγκριτικά με τις προηγούμενες έρευνες βρίσκεται σε κάμψη, αφού η διαφορά που τους χώριζε από 12,3% τον Σεπτέμβριο μειώνεται τώρα στις 8,8 μονάδες.

Ανοδικά κινείται και το ποσοστό όσων επιθυμούν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. Στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 34% εκφράζει προτίμηση στις πρόωρες εκλογές, όταν τον Οκτώβριο το ίδιο ήθελε το 37,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας τάσσεται το 78,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 37,7% των «γαλάζιων». Παρά ταύτα, πάντως, σε συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες πιστεύουν ότι αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από τα ευρήματα από τη λεγόμενη «παράσταση νίκης». Επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει το 68,3 των ερωτηθέντων και ανάμεσά τους ένας στους τρεις (32,8%) που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.












.protothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη