1 Μαΐ 2018

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και στα χειρόγραφα βιβλία – Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

Στην άμεση σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει την
υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά και την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων της εφορίας προχωρούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η αντικατάσταση των χειρόγραφων τιμολογίων από τα ηλεκτρονικά αποτελεί βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ενώ η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει από την 1/1/2019 και να ολοκληρωθεί σταδιακά έως τις αρχές του 2020. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ενώ την υλοποίηση της μεταρρύθμισης ζητά –μέσω της έκθεσης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα- και ο ΟΟΣΑ.


Τα χειρόγραφα τιμολόγια αποτελούν «μάστιγα» για την αγορά καθώς –ειδικά από τη στιγμή που συνδέθηκαν με τα φορολογητέα κέρδη και οι ασφαλιστικές εισφορές- το κίνητρο για την έκδοση τιμολογίων που συνιστούν επαγγελματικές δαπάνες για τους επαγγελματίες έγινε τεράστιο. Η αγορά είναι γεμάτη από εικονικά τιμολόγια τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στα δημόσια έσοδα καθώς επηρεάζουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο εντοπισμός των εικονικών τιμολογίων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση (δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει και ολόκληρες εταιρείες-βιοτεχνίες εικονικών τιμολογίων οι οποίες ιδρύονται στο όνομα ξένων που δεν μπορούν να εντοπιστούν) και καταναλώνει τεράστιο ελεγκτικό χρόνο και μάλιστα εκ των υστέρων.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας. Εκτός από τους δύο συναλλασσόμενους, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δεν είναι πλέον αναγκαία η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, η έκδοση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθίσταται πολύ πιο εύκολη όπως και η τήρηση των βιβλίων της εφορίας (είτε πρόκειται για απλογραφικά είτε για διπλογραφικά). Από την άλλη, η εφορία αποκτά ένα μεγάλο όπλο (μετά την απευθείας πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς) καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπίσει περίεργες συναλλαγές, απότομο «φούσκωμα» επαγγελματικών δαπανών, εκδόσεις τιμολογίων που δεν συνάδουν με τον κλάδο απασχόλησης της επιχείρησης κλπ.

Η υποχρεωτική εφαρμογή από 01.01.2020 της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων είναι στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) όπως ανακοινώθηκε χθές από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προς το σκοπό αυτό, θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή και εκπροσώπων των οικονομικών και κλαδικών φορέων, η οποία θα προσδιορίσει τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες και τις αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή των ανωτέρω σε ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων από 01.01.2019.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων αλλά και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το θέμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη στις 23.4.2018, στην οποία συμμετείχαν η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Πέτρος Τριάρχης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες Διευθύνσεων της Α.Α.Δ.Ε και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, ενώ οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και στοιχείων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη