17 Μαΐ 2018

Δημοσκόπηση με ΒΟΜΒΕΣ

Βλέπουν οι πολίτες πρόωρες εκλογές; 


 του Παναγιώτη Βελισσάρη
Μεγάλο προβάδισμα στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (56%) ζητεί πρόωρες εκλογές. Όλα αυτά την ώρα που την ώρα που καταλληλότερος για πρωθυπουργός και δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προβάδισμα ΝΔ, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Ειδικότερα, στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 74%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 18% και «άλλο κόμμα», απαντά το 8%.

Οι πολίτες παράλληλα σε ποσοστό 56% θεωρούν ότι χρειάζεται να γίνουν εκλογές, ενώ το 34% απαντά πως δεν χρειάζεται.

Το ρεύμα που φαίνεται να δημιουργείται υπέρ της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αντικατοπτρίζεται και στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας»: Το 34% προτιμά την αξιωματική αντιπολίτευση, το 16% ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το 45% καμία από τις δύο επιλογές.

Παράλληλα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας το 42% των προτιμήσεων, ενώ το 26% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Το 31% απαντά «κανένας από τους δύο».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται δημοφιλέστερος συγκεντρώνοντας 45% θετικές γνώμες (53% αρνητικές), και ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 41% (56%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 38% (54%), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 36% (60%), ο Βασίλης Λεβέντης με 28% (68%), ο Αλέξης Τσίπρας με 25% (74%), ο Πάνος Καμμένος με 19% (80%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11% (85%).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες σε ποσοστό 86% εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το 14% ικανοποιημένοι και 1% εμφανίζεται χωρίς γνώμη.


Πώς βλέπουν τα κόμματα

Το δυσμενές κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία φαίνεται και από τις απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώμενοι στην ερώτηση για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του κάθε πολιτικού κόμματος. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, το 33% απαντά πως περνά κρίση. Για τη ΝΔ το 34% θεωρεί πως έχει μέλλον και προοπτική, για τη Χρυσή Αυγή το 6% απαντά πως είναι ενωμένο, για Κίνημα Αλλαγής το 12% απαντά πως περνά κρίση, για το ΚΚΕ το 21% απαντά πως είναι εγγύτερα στα συμφέροντα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Για το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, το 4% και το 7% αντίστοιχα εκτιμούν πως τα δύο αυτά κόμματα περνούν κρίση. Για την Ένωση Κεντρώων, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες: Το 3% απαντά πως περνάει κρίση το κόμμα του Β. Λεβέντη και ακόμη ένα 3% απαντά πως είναι κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης.


Φοβούνται τα χειρότερα

Οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον καθώς, το 55% θεωρεί ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει, ενώ το 36% πως θα μείνει στάσιμη.
Αντίστοιχα, το 51% θεωρεί πως θα χειροτερέψει η κατάσταση της χώρας ενώ το 35% απαντά πως θα μείνει ίδια.
Ταυτόχρονα, το 77% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση και το 15% σε σωστή κατεύθυνση.

Ελληνοτουρκικά – Αξιωματικοί

Το 83% κρίνει πως ήταν προσχεδιασμένη η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές Έβρου, ενώ το 12% την αποδίδει σε τυχαίο περιστατικό.

Ως προς τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο στη χώρα μας, το 72% απαντά πως θα πρέπει να τους δοθεί και να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα και το 20% απαντά πως θα πρέπει να εκδοθούν.

Τέλος, στον απόηχο της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σημειώσει δραματική πτώση, καθώς το 94% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον τούρκο πρόεδρο και μόλις το 5% έχει θετική άποψη.






http://newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη