29 Σεπ 2018

Επένδυση-«ανάσα» στην Κων/πολη από την Κίνα: Γεωπολιτική «μάχη» με τουρκοσινικό μέτωπο – «Απόβαση» των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη η απάντηση

Ανάσα” ζωής δίνουν οι Κινέζοι στον Ερντογάν με την πρόταση επένδυσης 30 δισ δολαρίων
για την διώρυγα της Κων/πολης, παίρνοντας σαφή θέση στην κόντρα τους με την Ουάσιγκτον.

Το έργο της διάνοιξης της διώρυγας αυτής, αποτελεί το νέο επενδυτικό σχέδιο των Κινέζων οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να «ρίξουν» «ζεστά” 30 δις δολάρια, την στιγμή που το έργο παραπαίει μαζί με την τουρκική οικονομία και η Άγκυρα αναζητά ζεστό χρήμα στην Γερμανία.


Πρόκειται για «τρελό” κινεζικό χρήμα που θα έρθει «ως μάνα εξ ουρανού» για τις τουρκικές τράπεζες οι οποίες πραγματικά ασθμαίνουν.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ μέσω ομάδας επενδυτών υπό τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη για να εξετάσει σειρά σχεδίων που αφορούν, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, αλλά και την δυνατότητα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης.

Μιλάμε για μια μάχη «γιγάντων” η οποία εξελίσσεται γύρω και πάνω από τα Στενά του Βοσπόρου, τα οποία μετά την εξαγγελία της δημιουργίας του «δρόμου του Μεταξιού» από την Κίνα, αποτελούν το κλειδί για την πρόσβαση στον Καύκασο και τα τεράστια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που δύναται να προκαλέσει πιθανόν ακόμη και ένα μεγάλο πόλεμο, μιας και μιλάμε για την δημιουργία νέας υδάτινης οδού που θα συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και η οποία διεκδικείται από πολλούς μνηστήρες μέσω ” επενδύσεων”.

Η διώρυγα αποτελούσε όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα αναλάβει τώρα να το υλοποιήσει το Πεκίνο, βάζοντας «πόδι» στα Στενά του Βοσπόρου που αποτελούν την πιο σημαντική γεωγραφική περιοχή σε Ευρώπη και Ασία.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι κινεζικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού και κατασκευαστικού τομέα προσέφεραν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα για το έργο αυτό, το οποίο σημειωτέον μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε ότι θα «πάγωνε» λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων.

Η συνολική προσφορά των κινεζικών εταιρειών αφορούν επενδύσεις συνολικού ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόταση έγινε με όλες τις τιμές από το Πεκίνο και στο έργο επιθυμούν να συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί κολοσσοί στον κόσμο, όπως η Τράπεζας της Κίνας.

Σε περίπτωση αποδοχής της προσφοράς της Τουρκίας, οι κινεζικές εταιρείες θα δώσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια «ζεστού χρήματος» με κατάθεση αμέσως στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα Νέας Οικονομίας (YEP), όλα τα μεγάλα έργα θα υλοποιηθούν μέσω της διεθνούς χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί και προκηρυχθεί, δεν θα ξεκινήσουν και θα ανασταλούν, ενώ τα μεγάλα έργα μεγάλης υποδομής θα υλοποιηθούν μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων και διεθνούς χρηματοδότησης.

Οι ομάδες των Κινέζων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών της Κίνας, συζητούν εντατικά με τις τουρκικές εταιρείες για επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με το Reuters οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για υποδομές, εξόρυξη και ενέργεια, καθώς και ασφάλειες αλλά και λιανικό εμπόριο.

Πηγές του τουρκικού τύπου τονίζουν ότι στην επένδυση αυτή θα συμμετέχουν κινεζικές εταιρείες όπως: η China Life Insurance, η China Merchants Holdings και η Alibaba.

Προφανώς για το Πεκίνο, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσουν σωρηδόν στην τουρκική οικονομία, με σκοπό να αποσπάσουν την χώρα αυτή από την δύση για να υλοποιήσουν τα μεγάλα «αυτοκρατορικά» τους έργα τους που θα αλλάξουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ όμως δεν μένουν αμέτοχες και κάνουν και αυτές «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, μιας και η πόλη αυτή, αποτελεί μέσω του λιμανιού, του αεροδρομίου και του σιδηροδρομικού σταθμού της, την εναλλακτική διαδρομή μετάβασης στην Μαύρη Θάλασσα δια μέσου της νατοϊκής Βουλγαρίας.

Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη.

Η επίσκεψη του κ. Πάιατ, σχετίζεται και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη φημολογούμενη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, αναφέρει ο τοπικός τύπος.



Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται πρωτίστως στο λιμάνι της πόλης και στην έντονη δραστηριότητα γύρω από τους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρομικών μεταφορών και των logistics.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων όπως το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με στόχο τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου, στο οποίο συμμετέχει αμερικανική εταιρεία κολοσσός ιδρύοντας κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, για την μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG στην ΕΕ.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Έντονη κινητικότητα στον Έβρο: O πρέσβης των ΗΠΑ σε λίγες μέρες στην Αλεξανδρούπολη – Στόχος η στρατιωτική βάση για αποκλεισμό των Στενών;), αναφέραμε ότι έντονη κινητικότητα έχουμε πλέον στον Έβρο, καθώς τις επόμενες μέρες στις αρχές Οκτωβρίου, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, μαζί με τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, έχοντας «βαριά» ατζέντα στις βαλίτσες τους για την περιοχή και το λιμάνι.

Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Μετά από αυτό το έργο, υπήρξαν και οι διεργασίες για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί φυσικό επόμενο αυτών των σχεδίων και η οποία πιθανόν να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, τώρα πιθανόν να αναζητούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σύνθετο σε σχέση με το Λιμάνι και το αεροδρόμιο λόγω εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Με λίγα λόγια όμως βλέπουμε, Κινέζους, Τούρκους , Ρώσους και Αμερικανούς, με την πρόφαση μεγάλων έργων και επενδύσεων, στην ουσία να παίρνουν σαφή θέση γύρω από τα περιβόητα Στενά του Βοσπόρου, με στόχο τον έλεγχο τους.






pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη