31 Οκτ 2018

Αλλαγές στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας

Aπό το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι στις 7-8 Νοεμβρίου μέχρι
το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα στις 14-15 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μέχρι το τέλος του χρόνου δύο σημαντικούς «θεσμικούς» σταθμούς, τους οποίους θα αξιοποιήσει για να ξεδιπλώσει το όραμά του για την Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο και να βάλει τη Ν.Δ. στην τελική ευθεία για την κούρσα των εκλογών. Στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα απευθύνει δύο ομιλίες, τόσο στην ολομέλεια όσο και σε μία από τις παράλληλες συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Η εκλογή, όπως όλα δείχνουν, του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ ως του «εκλεκτού» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί εξαιρετικές προσωπικές και πολιτικές σχέσεις, θα επισφραγίσει την πολιτική των συμμαχιών σε ανώτατο επίπεδο στην Ε.Ε. που χτίζει μεθοδικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αμέσως μετά το συνέδριο του ΕΛΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για το δικό του, 12ο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα.

Το ανώτατο και κυρίαρχο συλλογικό όργανο του κόμματος θα συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν από τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές, εθνικές εκλογές). Ο γραμματέας, Λευτέρης Αυγενάκης, θα στείλει εντός των ημερών επιστολή σε όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής προκειμένου να διεξαχθεί μια ευρεία διαβούλευση για το καταστατικό του κόμματος και τις αλλαγές που τυχόν χρειάζεται να γίνουν. Μετά τις ριζικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο του 2016, τα μέλη της Π.Ε. θα ερωτηθούν για την εμπειρία τους από τη λειτουργία του κόμματος με το νέο του καταστατικό και θα τους ζητηθεί να υποβάλουν σκέψεις και προτάσεις.

Αντικαταστάσεις
Παράλληλα, πριν από το τακτικό συνέδριο θα προηγηθεί ευρύτατος «ανασχηματισμός» στις γραμματείες του κόμματος, καθώς βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές κανένα από τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού να μην είναι υποψήφιος βουλευτής. Ετσι, εντός του Νοεμβρίου θα αντικατασταθούν όσοι θα πολιτευθούν στις προσεχείς εκλογές, όπως η γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόμματος, Ζωή Ράπτη (στον Βόρειο Τομέα Αθηνών), ο αναπληρωτής γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού, Φίλιππος Φόρτωμας (στις Κυκλάδες), ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τάσος Γαϊτάνης (στον Νότιο Τομέα Αθηνών), ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, Γιώργος Κώτσηρας (στη Δυτική Αττική), ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων, Βασίλης Σπανάκης (στον Νότιο Τομέα Αθηνών), ο αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου (στις Σέρρες), και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, Βασίλης Ξυπολυτάς (στον Βόρειο Τομέα Αθηνών).

Στο συνέδριο, πέρα από τις όποιες καταστατικές αλλαγές προκριθούν τελικά, θα εγκριθεί και τυπικά το νέο έμβλημα της Ν.Δ. που παρουσιάστηκε στα 44α γενέθλιά της, ενώ θα εκλεγούν τα 150 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που δεν είναι ex officio (όπως οι βουλευτές, περιφερειάρχες κ.λπ.). Θέμα εκλογής νέου γραμματέα δεν υπάρχει, καθώς ο κ. Αυγενάκης θα παραμείνει στο πόστο τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Τον περασμένο Μάιο διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές στις ΔΗΜΤΟ και τις ΝΟΔΕ, στις οποίες, πέρα από τους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών και των νομαρχιακών οργανώσεων της Ν.Δ., αναδείχθηκαν και 1.000 νέοι σύνεδροι που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του κόμματος. Τέλος, εκτός από την αίθουσα της Ολομέλειας, θα διεξαχθούν και αυτήν τη φορά παράλληλες εκδηλώσεις σε πλαϊνές αίθουσες, μια καινοτομία του κ. Μητσοτάκη που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο 11ο Συνέδριο της Ν.Δ.

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, στην οποία έχει οριστεί πρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και δηλωτική της ενότητας και της ομοψυχίας.

Τα μέλη της επιτροπής που θα «τρέξει» οργανωτικά το συνέδριο αναμένεται να είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Τσιάρας, η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη, ο γενικός διευθυντής, Νίκος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο γραμματέας Προγράμματος, Γιώργος Στεργίου, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Χρήστος Ταραντίλης, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνος Ζούλας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη, ο σύμβουλος του προέδρου, Θανάσης Νέζης, και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Στέλιος Πέτσας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 26/10/2018 

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/allages-sto-katastatiko-tis-pireos
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη