28 Φεβ 2019

Ξαναπαίρνουν "κεφάλι" ...οι εκλογές τον Οκτώβρη- "Απαγορευτικό" από τις δημοσκοπήσεις

Η μπίλια στην εκλογική ρουλέτα δεν έχει καθίσει ακόμη μεν αλλά αρχίζει να
...ξαναπαίρνει κεφάλι στην Κυβέρνηση το plan A του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή σε εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο.
Της Νίκης Ζορμπά
Αυτή είναι προς το παρόν η "εικόνα" στο κυβερνών κόμμα μετά και από το κάλεσμα του κ. Τσίπρα στους βουλευτές και τα στελέχη του να μην κινούνται με το βλέμμα σε εθνικές κάλπες τον Μάιο.

Δεν είναι καινοφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει ως plan A να εξαντλήσει την τετραετία.Η στρατηγική του στόχευση είναι εδώ και καιρό, συγκεκριμένη: Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Κυβέρνησή του για να ...δουλέψουν τα "φιλοκοινωνικά" μέτρα που θα θεσπίσει ώστε να μπορέσει να τα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά.

Το αφήγημα χαλούν από καιρού εις καιρόν , τα "σπρωξίματα" που τρώει από κορυφαία κομματικά στελέχη που του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Εκλογές να γίνουν πριν από το καλοκαίρι και όσο είναι νωπές οι φιλολαικές πρωτοβουλίες.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο "ασύμμετρης" απειλής εξάλλου, όπως η φονική πυρκαγιά πέρυσι στο Μάτι, τρέμουν ουκ ολίγοι ότι θα είναι "ταφόπλακα" για τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι και αυτό το ετερόκλητο "πλήθος" που στηρίζει την κυβέρνηση στην Βουλή, το οποίο εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρώην ΑΝΕΛ έως και την ...Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που δεν βοηθά στη σφυρηλάτηση μιας ενιαίας και στιβαρής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Εξ' ού και τα ευτράπελα που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα στην Βουλή , δίνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης σε απόλυτη απορρύθμιση. Ένα πολιτικό εκκρεμές υπό τον γενικό τίτλο: "Μάζευε κι ας είναι και ρώγες".

Ναι αλλά ο Τσίπρας θέλει Οκτώβρη

Η... "αποθέωση" ήρθε για τον ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργοποίηση των Μωραίτη-Τόλκα.

Εκεί εξεμάνησαν ακόμη και οι πιο συγκαταβατικοί του κόμματος, ακόμη και οι πασοκογενείς ( βλέπε Παναγιώτη Κουρουμπλή) που είδαν τους νεοφώτιστους , πρώην ΚΙΝΑΛ, να μη μένουν στιγμή στο χωλ αλλά να τους ανοίγει κατευθείαν ο Αλέξης Τσίπρας την πόρτα στο φωταγωγημένο σαλόνι της κυβέρνησής του.

Η πιο σκληρή αντίδραση έφτασε- αναμενόμενα- από τους 53, που έστειλαν μήνυμα τις προάλλες στο Μαξίμου μέσω της βραδινής σύναξης στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Προδήλως πρόκειται για επίδειξη ισχύος από την εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα και αν η μάζωξη αυτή είχε τίτλο θα έγραφε: "Είμαστε κι εμείς εδώ το νου σου".

Τελικώς, συμφωνήθηκε για τις ευρωεκλογές ένα modus vivendi ανάμεσα στις Τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει να έχουν λόγο όλες στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Και βλέπουμε.

Αν για κάτι πάντως ο κ. Τσίπρας φρόντισε να στείλει μήνυμα σε άπαντες στο κόμμα είναι ότι η Κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το Φθινόπωρο και όχι την Άνοιξη.

Ο σχεδιασμός είναι για εκλογές τον Οκτώβριο φέρεται να είπε και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που συνήλθε τις προάλλες στην Κουμουνδούρου, προς "απογοήτευση" του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Σκουρλέτης είναι από τους σταθερούς θιασώτες της άποψης ότι οι΄εθνικές εκλογές πρέπει να στηθούν τον προσεχή Μάιο.

Δημοσκοπήσεις και αποφάσεις

Στην εκλογολογία προστέθηκε πρόσφατα και άλλος μήνας "ορόσημο" : ο Απρίλιος.

Πιθανότητα για εκλογές τον Απρίλιο μάλιστα εβλεπαν και υπουργικά στελέχη, τα οποία σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους, διακινούσαν ως υπαρκτό ενδεχόμενο να μην φτάσει καν στον Μαιο η Κυβέρνηση.

Τα σενάρια αυτά εκνευρίζουν τα μάλα το Μαξίμου γενικώς και τον Α. Τσίπρα ειδικώς και αντιμετωπίζονται με δηκτικά σχόλια: Ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του.

Στο δια ταύτα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να λαμβάνει τις οριστικές του αποφάσεις , κοντά στο Πάσχα.

Οι δημοσκοπήσεις που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά δουλεύουν για τον ίδιο, θα είναι η πυξίδα για το "κλείδωμα" των εθνικών εκλογών, το επόμενο διάστημα.



capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη