22 Ιαν 2020

Eκλογικός νόμος: Προτεραιότητα, η διασφάλιση κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας

Τη μάχη του νέου εκλογικού νόμου δίνει από αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η Κυβέρνηση.

Το διάλειμμα συναίνεσης με την ψήφιση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας τελείωσε και όλα τα κόμματα γεμίζουν τις φαρέτρες τους με όπλα για ένα έντονο κοινοβουλευτικά διήμερο.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και χωρίς ευρεία πλειοψηφία και μια βασική προεκλογική του δέσμευση λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένονται υψηλοί τόνοι, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης, δεν έχουν πειστεί για τις κυβερνητικές διατάξεις, ενώ η κόντρα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα μείζονα πολιτικά θέματα.

Η ψήφιση του και κατ’ επέκταση η υλοποίηση του αποτελεί στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε άμεση προτεραιότητα από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Όπως διαμηνύουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη με τις σχετικές διατάξεις επιδιώκεται μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων και τη διασφάλιση κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

Δηλαδή, αφενός να εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή, αφετέρου να δίνεται σταδιακά το bonus ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για φαινόμενα ακυβερνησίας που τόσο έχουν στοιχίσει στη χώρα στο παρελθόν, εφόσον βέβαια το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ένα ποσοστό πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο (περίπου 25%).

«Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προέκυψε ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε, παράγοντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και το σύνολο των πολιτών», ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η χρονιά ξεκίνησε με έντονο νομοθετικό ενδιαφέρον, καθώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, την επικείμενη ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, έπεται το νέο ασφαλιστικό, ένα μείζον θέμα με κλαδικό αλλά πολύ περισσότερο πολιτικό ενδιαφέρον.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη