8 Δεκ 2021

Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα για τα εμβόλια και το ΣτΕ τα επικροτεί… ΠΟΥ και Πολιτείες των ΗΠΑ τα αποδοκιμάζουν


Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τον COVID-19 πρέπει να είναι «απόλυτα η τελευταία λύση», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα για τα εμβόλια κατά της Covid 19 και το Συμβούλιο της Επικρατείας επικροτεί τις κυβερνητικές εντολες ή ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις και πως θα καλύψει τις ανηθικότητες των ανώτατων μελών του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και μεγάλο μέρος του δικαστικού σώματος των ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την υποχρεωτικότητα που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επιβολή της υποχρεωτικότητας στα εμβόλια για τον COVID-19 θα πρέπει να είναι μια «απόλυτη έσχατη λύση», δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών στην Ευρώπη σκέφτεται να εφαρμόσει τέτοια μέτρα.
«Οι εντολές για τον εμβολιασμό αποτελούν απόλυτη έσχατη λύση και ισχύουν μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι εφικτές επιλογές για τη βελτίωση της κάλυψης του εμβολιασμού», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.
Σύμφωνα με τον Kluge η «εμπιστοσύνη του κοινού» στις αρχές και η απορρόφηση του εμβολιασμού πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν επιβληθεί η υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια.



«Η αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικότητας είναι πολύ συγκεκριμένη για το πλαίσιο», είπε ο Kluge.
«Αυτό που είναι αποδεκτό σε μια κοινωνία και κοινότητα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό και αποδεκτό σε μια άλλη».
«Τελικά, οι εντολές δεν πρέπει ποτέ να συμβάλλουν στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Kluge.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγο αφότου η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέστησε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, με το μέτρο να τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Κι άλλες χώρες όμως συζητούν ένα τέτοιο μέτρο εν μέσω αύξησης των μολύνσεων στην ΕΕ και ανησυχίας για την παραλλαγή που εντοπίστηκε πρόσφατα και ονομάζεται Omicron, η οποία αναφέρθηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz φέρεται να είπε ότι υποστηρίζει την επιβολή της υποχρεωτικότητας των εμβολίων για όλους έως τον Φεβρουάριο.
Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Πέμπτη ότι μέσα σε λίγους μήνες, το νέο στέλεχος θα μπορούσε να ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις COVID-19 στην Ευρώπη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «κατανοητό και σκόπιμο» για τα μέλη του μπλοκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19.
«Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Αυτό χρειάζεται συζήτηση», είπε.
«Αυτό χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση, αλλά είναι μια συζήτηση που νομίζω ότι πρέπει να γίνει».
Η απόφαση για την επιβολή εμβολίων λαμβάνεται από μεμονωμένες χώρες και όχι σε επίπεδο ΕΕ.
Η Δρ Catherine Smallwood, ανώτερη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ στην Ευρώπη, είπε στο Euronews ότι οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν άλλα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολίων.
«Όταν οι χώρες πρέπει να καταφύγουν σε μέτρα έσχατης ανάγκης, όπως lockdown ή μεροληπτικές παρεμβάσεις που πραγματικά δημιουργούν δυσπιστία και απάθεια σε επίπεδο πληθυσμού, τότε δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας με τον κατάλληλο τρόπο», είπε η Smallwood.

Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση και βαρύτητα


Ίσως το βασικό μήνυμα είναι ότι οι απολυταρχικές, άκαμπτες εντολές εμβολίων, δεν βασίζονται στην επιστήμη.
Τέτοιες εντολές έρχονται σε αντίθεση με το καθολικό ιατρικό επιχείρημα της διαστρωμάτωσης κινδύνου, σύμφωνα με το οποίο η θεραπεία προσαρμόζεται στα άτομα με βάση τους μεμονωμένους κινδύνους και τα οφέλη που θα προκύψουν.
Παραβιάζουν επίσης την κυρίαρχη φιλοσοφία της ιατρικής που βασίζεται σε στοιχεία, η οποία υποστηρίζει τη χρήση των σύγχρονων καλύτερων αποδεικτικών στοιχείων κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών.

Οι δοκιμές Pfizer και Moderna δείχνουν ότι σε πληθυσμούς χαμηλότερου κινδύνου (που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας) τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν μειώνουν τη θνησιμότητα.
Επομένως, οι εντολές εμβολίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δαπανηρές και τρομερά διχαστικές, είναι μια θεραπεία χειρότερη από την ασθένεια.

ΗΠΑ: «Ανταρσία» 4 πολιτειών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων

Τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ θέτουν φραγμούς στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζομένους και λαμβάνουν αποφάσεις διευκόλυνσης των πολιτών τους να εισπράττουν επιδόματα ανεργίας εφόσον απολυθούν επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021.
Οι κυβερνήτες της Φλόριντα, της Αϊόβα, του Κάνσας και του Τενεσί υπέγραψαν νομοθετικά διατάγματα τις τελευταίες εβδομάδες που αλλάζουν τους κανόνες επιλεξιμότητας για επιδόματα ανεργίας.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πολιτείες που χάνουν τη δουλειά τους επειδή αρνούνται να συμμορφωθούν με την εντολή εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον χώρο εργασίας τους, πλέον θα πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχές.

Νομική αντιπαράθεση

Αυτή η απόφαση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τους τυπικούς ομοσπονδιακούς κανόνες, οι οποίοι γενικά απαγορεύουν την παροχή οικονομικής βοήθειας εάν οι εργαζόμενοι απολυθούν επειδή δεν τηρούν ορισμένες πολιτικές στο χώρο εργασίας, είτε σχετίζονται με απαιτήσεις εμβολιασμού είτε με υποχρεωτικά τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, για παράδειγμα, σύμφωνα με ειδικούς της εργασίας.
Τρεις από τις πολιτείες (Φλόριντα, Αϊόβα και Τενεσί) να σημειωθεί ότι διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, ενώ ο κυβερνήτης του Κάνσας είναι Δημοκρατικός.

Ακολουθούν και άλλες πολιτείες

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και βουλευτές σε άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Αρκάνσας, της Νέας Υόρκης και του Ουισκόνσιν, έχουν εισαγάγει προς ψήφιση παρόμοια νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο.
«Δεν θα εκπλαγώ αν το κάνουν και άλλοι, ειδικά όταν τα νομοθετικά σώματα επανέλθουν στη σύνοδο [το επόμενο έτος]», σύμφωνα με τον Andrew Stettner, ανώτερο συνεργάτη στο The Century Foundation, μια προοδευτική δεξαμενή σκέψης.
Η κίνηση έρχεται καθώς πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ επιχειρούν να υλοποιήσουν έναν κανονισμό που απαιτεί εμβολιασμό στους χώρους εργασίας, καθώς μάλιστα οι φόβοι για την παραλλαγή Omicron αυξάνονται.

Εν αναμονή της έγκρισης

Περίπου το 57% των μεγάλων επιχειρήσεων απαιτούν ή σχεδιάζουν να απαιτήσουν εμβολιασμό των εργαζόμενων κατά της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 από την Willis Towers Watson, μια συμβουλευτική εταιρεία.
Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές εταιρείες θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση μόνο εάν εγκριθεί οριστικά το διάταγμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τον οποίο προωθεί η διοίκηση Biden.

Τι προβλέπει το διάταγμα Biden

Ο κανόνας αυτός απαιτεί από τις επιχειρήσεις με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους να διασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους είτε θα έχει εμβολιαστεί είτε θα υποβάλλει αρνητικό τεστ Covid σε εβδομαδιαία βάση.
Η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ανέστειλε την επιβολή και την εφαρμογή του μέτρου αφού ομοσπονδιακό ακυρωτικό δικαστήειο διέταξε παύση της ισχύος του εν αναμονή της επανεξέτασης.


www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη