2 Δεκ 2021

Το πρώτο πλήγμα του Facebook μετά από τα «βαφτίσια» του


Πλήγμα για τη Meta από τις βρετανικές Ρυθμιστικές Αρχές.


του David Meyer

Παρ’ όλη τη συζήτηση περί αναγκαστικής διάλυσης του Facebook, καμία αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή δεν την είχε επιβάλει στην εταιρεία, η οποία πρόσφατα άλλαξε το όνομά της σε Meta. Μέχρι τώρα.

Την Τρίτη, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) διέταξε τη Meta να πουλήσει τη Giphy, την πλατφόρμα για GIF και βίντεο κλιπ που απέκτησε το Facebook τον Μάιο του 2020, έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, το Facebook είπε ότι η εξαγορά θα βοηθούσε να γίνουν οι συνομιλίες στο Instagram πιο διασκεδαστικές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την CMA, η συμφωνία έχει «ήδη αποδυναμώσει την Giphy ως πιθανό ανταγωνιστή» της Meta στην αγορά διαφημίσεων προβολής και αν αφεθεί η Giphy στα χέρια του τεχνολογικού γίγαντα «θα επιτρέψει επίσης στο Facebook να αυξήσει τη σημαντική του ισχύ στην αγορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη περισσότερο, μέσω του ελέγχου της πρόσβασης των ανταγωνιστών στα GIF της Giphy».

«Απαιτώντας από το Facebook να πουλήσει την Giphy, προστατεύουμε εκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προωθούμε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην ψηφιακή διαφήμιση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της CMA για την υπόθεση, Stuart McIntosh. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε τον Αύγουστο ότι η Facebook/Meta ελέγχει περίπου το ήμισυ της αγοράς διαφημίσεων προβολής του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η Meta φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής, αλλά δεν πρέπει να εξεπλάγη από την αυστηρότητα της απόφασης της CMA. Μόλις τον περασμένο μήνα, η ρυθμιστική αρχή επέβαλε στη Meta πρόστιμο 67 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σκόπιμη άρνησή της να συμμορφωθεί με τους όρους μιας εντολής, που εκδόθηκε από την CMA στην αρχή της έρευνας, η οποία υποτίθεται ότι θα σταματούσε τη συγχώνευση των εταιρειών όσο η συμφωνία βρισκόταν υπό έρευνα. Ήταν η πρώτη φορά που κάποια εταιρεία το έκανε αυτό, και η αρχή ήταν έντονα δυσαρεστημένη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) υπέβαλλε αγωγή για να αναγκάσει το Facebook να πουλήσει το Instagram ή/και το WhatsApp, λόγω αντιμονοπωλιακών ανησυχιών. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε τη μήνυση τον Ιούνιο, λέγοντας ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξει ότι το Facebook ελέγχει πάνω από το 60% της αγοράς κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η FTC επανήλθε με την αγωγή της τον Αύγουστο, παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα.
ΠΗΓΗ: Fortune.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη